Pequín

La Gran Muralla xinesa és 2.500 quilòmetres més llarga del que es creia

La Gran Muralla xinesa és molt més llarga del que s'havia cregut fins a ara, en concret 2.551,8 quilòmetres més, segons un estudi publicat recentment. L'estudi, l'elaboració del qual ha trigat dos anys, assenyala que el tram construït durant la dinastia Ming, que va regir l'imperi xinès entre els segles XIV i XVII, és més llarg del que s'havia calculat, i s'estén en total 8.851,8 quilòmetres. L'origen de la Gran Muralla es remunta al segle III aC amb Qin Shi Huangdi, l'anomenat primer emperador de Xina -llegendari també per la seva crueltat i pel mausoleu que es va manar construir, amb els famosos guerrers de terracota-, i el propòsit de la seva construcció va ser evitar les invasions dels bàrbars del nord.

Actualitzat
No obstant això, els trams més ben conservats procedeixen justament del període Ming. L'actual estudi, que s'ha servit de diverses tecnologies, com la de posicionament global o GPS, estableix que la part aixecada durant el període Ming s'inicia en la secció Hushan, a la província de Liaoning (extrem nord-oriental del país) i acaba al Pas de Jiayu, en la província de Gansu (nord-oest), travessant en total vuit províncies.

Les investigacions encara no han finalitzat, ja que encara queden per revisar els trams més antics i més mal preservats, construïts en les dinasties Qin i Han, per la qual cosa la longitud definitiva de la Gran Muralla encara està per verificar.

Estudis recents d'arqueòlegs xinesos han alertat sobre el perill de destrucció d'algunes seccions de la muralla, en concret la situada a la desèrtica província de Gansu, que podria acabar reduïda, en dues dècades, a pols. El turisme, en zones més accessibles, també ha arribat a convertir-se en una amenaça per a la seva conservació.

Per la seva banda, l'autor de l'estudi, Shan Jixiang, ha explicat al diari "China Daily" que el seu objectiu no era només determinar el misteri sobre la longitud de la Gran Muralla, sinó contribuir també a la seva protecció. "L'estudi està dissenyat per determinar les zones de protecció de la Gran Muralla Ming i mantenir registres i arxius del manteniment del monument".
Anar al contingut