L'Havana

Fidel Castro reconeix la bona voluntat d'Obama, però assegura que Cuba mai no demanarà almoina

En un temps rècord -dotze hores després de l'anunci de Barack Obama- la televisió cubana informava, a través de l'informatiu del vespre, de la decisió del govern nord-americà d'aixecar algunes restriccions sobre l'illa, com ara els viatges entre familiars i les remeses de diners a Cuba. L'expresident cubà, Fidel Castro, reconeix la bona voluntat del nou president dels Estats Units, però assegura que Cuba ha resistit i resistirà, i que mai no demanarà almoina. Ho fa en l'últim capítol de les seves reflexions, publicat poques hores després de l'anunci d'Obama. Un text on aprofita per carregar contra la Cimera de les Amèriques que es farà aquest cap de setmana.

Actualitzat
Cuba "seguirà endavant amb el front alt, cooperant amb els pobles germans d'Amèrica Llatina i el Carib, hi hagi o no cimeres de les amèriques, presideixi o no Obama els Estats Units, un home o una dona, un ciutadà blanc o un ciutadà negre", diu Castro en un article divulgat pels mitjans oficials.

El líder cubà de 82 anys, encara primer secretari del governant Partit Comunista, diu també que "ara només falta que Obama persuadeixi allí (en la cimera del pròxim cap de setmana a Trinidat i Tobago) tots els presidents llatinoamericans que el bloqueig és inofensiu".

Fidel Castro assegura en la seva columna de "Reflexions", titulada "Del bloqueig no se'n va dir una paraula", que "Cuba no aplaudeix les mal anomenades cimeres de les amèriques, on els nostres països no discuteixen en igualtat de condicions". "Si d'alguna cosa servissin -agrega-, seria per fer anàlisis crítiques de polítiques que divideixen els nostres pobles, saquegen els nostres recursos i obstaculitzen el nostre desenvolupament".

No qüestiona la bona voluntat d'Obama

No obstant això, com en anteriors escrits, el líder cubà no culpa personalment Obama, sinó que el creu incapaç de canviar el rumb dels Estats Units. "El nostre país, que ha resistit i està disposat a resistir el que sigui necessari, no culpa Obama de les atrocitats comeses per altres governs dels Estats Units. No qüestiona tampoc la seva sinceritat i els seus desitjos de canviar la política i la imatge dels Estats Units", diu Fidel Castro.

"Partint d'aquesta realitat -agrega-, el president del Consell d'Estat de Cuba (el general Raúl Castro) va expressar la seva disposició a dialogar amb Obama i, sobre la base del més estricte respecte a la sobirania, normalitzar les relacions amb els Estats Units".

Anar al contingut