Chisinau

La revolta anticomunista dels joves moldaus es va gestar a internet

Les xarxes socials, els blogs i els SMS han tingut un paper clau en la revolta anticomunista que aplega des de dilluns milers de joves a l'antiga república soviètica de Moldàvia. Les manifestacions, que han reunit fins a 15.000 persones en contra de la victòria comunista a les eleccions legislatives de diumenge passat, es van convocar a través d'una campanya de SMS que van impulsar els opositors al govern. El missatge deia: "Veniu a lluitar contra els comunistes al govern. Passa el missatge".

Actualitzat
Les xarxes de telefonia mòbil van ser tallades intermitentment dimarts, quan les protestes van començar a augmentar i els manifestants van començar a assetjar el Parlament. No obstant això, els operadors de telefonia mòbil han explicat que els talls es van produir a la congestió de la xarxa que van causar els milers de trucades de la multitud concentrada al centre de Chisinau, la capital moldava. 

A banda dels telèfons mòbils, els manifestants també han recorregut a internet, especialment als blogs i les xarxes socials, com ara Twitter i Facebook, per difondre les notícies eludint els canals de comunicació habituals que, segons els opositors, controla el govern.

"Chisinau està assetjada per les tropes. La gent es manifesta. Els Estats Units han dit que les eleccions han estat correctes, però noi...", escriu al Twitter un usuari anomenat "robintel". I com aquest, se'n poden trobar a centenars.

Al Facebook s'ha obert un grup amb el nom "Fora els comunistes!", amb un logo que representa un home que llança una falç i un martell a la paperera. El grup ja ha atret més de 500 membres.

Un altre conjunt d'activistes, anomenat "Sóc anticomunista", ha estat la punta de llança del moviment. La magnitud del moviment ha sorprès tant el govern com els partits tradicionals de l'oposició.

"Mitjançant internet, hem aconseguit aplegar 15.000 persones sobre el terreny en qüestió de minuts; cap partit pot presumir d'aquests resultats", explica als periodistes Natalya Habitar, una líder del moviment.

Segons els analistes polítics, els opositors s'han beneficiat d'un ampli sentiment de descontentament entre els joves de Moldàvia, una nació petita situada a la frontera de la Unió Europea que va guanyar el trist premi de ser el país més pobre d'Europa.

"Aquest petit grup d'activistes no esperava que desenes de milers de persones respondrien a la seva crida", assenyala Oazu Nantoi, cap de l'Institut de Polítiques Públiques i vicepresident del Partit Democràtic de Moldàvia. "No hi havia dirigents polítics, ni portaveus, ni tampoc cap manera d'organitzar aquesta massa".

La crida fins i tot ha mobilitzat adolescents de 13 i 14 anys, fet que posa de relleu una diferència de generacions entre ells i els pensionistes. La majoria de la gent gran donen suport al govern comunista del president Vladímir Voronin. "No volem que els jubilats decideixin el nostre futur", ha dit Nikolai Damaskine, de 31 anys, després d'haver votat a favor dels Demòcrates Liberals, un partit de l'oposició. Damaskine explica que ha participat en una acció anomenada "Amaga el passaport de la teva àvia", concertada a través de SMS, per impedir que la gent més gran anés a votar.
Anar al contingut