Barcelona

Montilla emplaça Salgado, Chaves i Blanco per després de Setmana Santa

Aquesta tarda el president català, José Montilla, ha parlat per telèfon amb Elena Salgado, Manuel Chaves i José Blanco per emparaular contactes per després de Setmana Santa entre la Generalitat i els nous ministres. L'objectiu d'aquests contactes és impulsar els assumptes catalans pendents: el finançament, el desenvolupament de l'Estatut i el traspàs de Rodalies i els aeroports. Per la seva banda, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha expressat la "confiança" que "alguns dels temes encallats arribaran a bon fi d'aquí a no gaire". Des de "la lleialtat i la reciprocitat", ha expressat la voluntat "d'avançar en la negociació i culminar aquells temes pendents i, en algun sentit, encallats".

Actualitzat
Segons fonts de Presidència, Montilla no ha perdut ni un minut a parlar per telèfon amb els nous vicepresidents de les àrees econòmica i autonòmica, i amb el nou titular de Foment, un cop que José Luis Rodríguez Zapatero ha comunicat la remodelació del govern.

Després de felicitar-los pel nomenament, el president català hi ha acordat contactes entre les dues administracions després dels parèntesis de vacances per posar els nous responsables de l'executiu central al dia dels temes pendents. La intenció de Montilla és que els nous ministres tinguin "informació ràpida i precisa" sobre els temes catalans perquè la remodelació del govern central no suposi un retard en la resolució, sinó un impuls, segons les fonts consultades.

El president català veu positivament la creació d'una vicepresidència encarregada de les relacions amb les comunitats autònomes, perquè "sempre ha trobat a faltar, en el Ministeri d'Administracions Públiques, la capacitat per incidir en l'activitat de la resta d'àrees ministerials", segons fonts de Presidència.

Aquestes fonts recorden que, malgrat això, la nova vicepresidenta econòmica, de qui dependrà el nou finançament, durant el seu pas per Administracions Públiques ha demostrat que té una bona predisposició per desenvolupar el nou Estatut. En aquest sentit, es recorda que Salgado ha dut a terme acords com els referents a immigració, els permisos de treball, la gestió del litoral, les comunicacions electròniques i el traspàs de l'Hospital Clínic, per posar-ne alguns exemples.

Amb Salgado de ministra també ha estat possible acordar la distribució dels 800 milions d'inversions de l'Estatut corresponents a l'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut. "L'etapa en què Salgado va estar al capdavant del Ministeri d'Administracions Públiques ha estat l'etapa que més s'ha avançat en el desenvolupament de l'Estatut", han subratllat fonts pròximes Montilla, que això no obstant apunten que el govern espera que la creació de la vicepresidència faci ara "més àgils" les relacions entre les dues administracions.

Respecte al relleu de Magdalena Álvarez per José Blanco al capdavant del Ministeri de Foment, el president català té un interès especial que els dos governs reprenguin el fil de la negociació pel que fa al traspàs de Rodalies Renfe, i a donar un nou impuls a les converses sobre el sistema aeroportuari.
Anar al contingut