Madrid

Cabrera deixa Educació i Polítiques Socials amb l'aplicació a mitges de la llei de la dependència

Mercedes Cabrera estava des de feia un any al capdavant d'un macroministeri que aglutinava Educació, Esports i Polítiques Socials, que ara se separen. Educació passarà a mans d'Ángel Gabilondo mentre que Polítiques Socials passen al Ministeri de Sanitat, dirigit per Trinidad Jiménez. La llei de la dependència l'ha obligada a mantenir un diàleg constant amb les comunitats autònomes, que demanaven més diners per poder-la aplicar. Va haver d'enfrontar-se a la disconformitat del PP, pares i professors per l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, en què el tribunal Suprem va desestimar que es pogués utilitzar l'objecció de consciència per no assistir a les classes d'aquesta matèria.

Actualitzat
Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo va néixer a Madrid al desembre del 1951 en una família de polítics i intel·lectuals. És neboda de l'expresident Leopoldo Calvo-Sotelo. Està casada i té dos fills.

Catedràtica d'Història del Pensament, Mercedes Cabrera va arribar al Ministeri d'Educació i Ciència a l'abril del 2006. Dos anys abans, va ocupar el segon lloc de la llista del PSOE a Madrid per les eleccions generals com a independent.

Es va afiliar al PSOE després de l'intent de cop d'estat del 23-F, però va militar-hi poc temps. Tot i això, va participar en l'elaboració del programa electoral de les eleccions generals de l'any 2000. Després de la victòria de José Luis Rodríguez Zapatero a les eleccions del 2004, va presidir la Comissió d'Educació i Ciència del Congrés durant dos anys.

Zapatero va donar-li de nou la seva confiança i, després de la seva segona victòria a les generals del 2008, el president del govern la va posar al capdavant d'un macroministeri que aplegava Educació, Esports i Política Social.

Al capdavant d'aquest ministeri ha posat en marxa la llei de la dependència, fet que l'ha obligada a mantenir nombrosos contactes amb els governs de les comunitats autònomes, que reclamaven més fons per a la llei, que s'aplica de maneres diferents segons la zona del país.

També ha posat en marxa diverses polítiques educatives. Una és l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, que ha topat amb el rebuig del PP, pares i una part de la comunitat educativa.

Una altra és mecanismes per reduir el fracàs escolar i que permetia els alumnes de Batxillerat passar de curs tot i tenir assignatures suspeses, una regulació que el Suprem va anul·lar. Sota el seu mandat, s'ha modificat la Selectivitat i s'ha impulsat la reforma de les universitats espanyoles per adaptar-se a l'Espai Europeu d'Educació Superior.
Anar al contingut