Madrid

Bernat Soria deixa Sanitat i podria tornar al món de la recerca

Bernat Soria s'ha estat 20 mesos al capdavant del Ministeri de Sanitat, que ara passarà a mans de Trinidad Jiménez. Amb tot, Soria mantindrà el seu lloc com a diputat a l'escó que va guanyar com a cap de llista del PSOE per Alacant i podria tornar al món de la investigació. Soria va ser nomenat ministre de Sanitat al juliol del 2007, quan va substituir Elena Salgado al capdavant del departament. Durant aquest temps, Soria ha deixat molt avançat el Pacte per la Sanitat, un gran acord entre totes les comunitats autònomes per unificar criteris i serveis, que possiblement se signarà al juny.

Actualitzat
Soria ha deixat quasi enllestit el Pacte per la Sanitat, que estableix un mecanisme de presa de decisions que assumiran totes les comunitats autònomes, excepte el País Basc, i que vol posar fi a les diferències a l'hora d'establir un calendari de vacunació, o pel que fa a les prestacions de la salut pública.

En la seva etapa al capdavant de Sanitat i Consum, Soria també ha impulsat un Pla de Salut Bucodental, perquè els nens d'entre 7 i 8 anys puguin anar al dentista de forma gratuïta.

Un dels altres punts que han marcat el seu pas per Sanitat és la comercialització de la polèmica vacuna contra el virus del papil·loma humà, que es va autoritzar al setembre, i els intents per part de l'Administració perquè s'inclogui en el calendari de vacunació del Sistema Nacional de Salut.

Una altra iniciativa que va tenir ressò va ser l'estudi del perfil antropomètric real de les dones, que es va fer amb voluntàries d'entre 12 i 70 anys d'edat i que va revelar que el 40% tenia problemes per trobar la seva talla de roba. Com a conseqüència de l'estudi, es va proposar un canvi en el patronatge i es van establir tres tipus bàsics de cos: el diàbolo, la campana i el cilindre.

Soria també va posar en marxa campanyes de conscienciació sobre l'alimentació a l'escola "Fruita a l'escola", o la coneguda "Yo pongo condón" de prevenció de l'embaràs.

Nascut a Carlet, a prop de València, el seu equip d'investigadors va ser el primer del món a obtenir cèl·lules productores d'insulina a partir de cèl·lules mare embrionàries. Per les seves investigacions amb cèl·lules mare li van obrir un expedient informatiu de Sanitat durant el govern Aznar, a l'octubre del 2002, i després de passar dos mesos a la Universitat de Singapur va tornar a Espanya com a assessor. President de la Societat Espanyola de Diabetis i de la Xarxa Europea d'Investigadors amb Cèl·lules Mare, el seu treball ha estat reconegut amb nombroses distincions.
Anar al contingut