Madrid

José Blanco, un dels homes forts de Zapatero, es fa càrrec de Foment

José Blanco, el número 2 del PSOE, protagonitza una de les novetats destacades de la remodelació del govern espanyol. Blanco entra a l'executiu com a ministre de Foment, en substitució de Magdalena Álvarez, que ha arrossegat moltes polèmiques. Al congrés del PSOE de l'any passat va quedar clar el poder d'aquest home de tarannà aparentment gris. José Blanco, "Pepiño" per als íntims, es convertia en vicesecretari general del PSOE, un càrrec que el partit tenia vacant des de la sortida del totpoderós Alfonso Guerra. Era la manera de Zapatero de premiar la fidelitat i els serveis prestats de Blanco a la sempre complicada maquinària del PSOE.

Actualitzat
José Blanco té 47 anys, va néixer a Lugo i és l'actual vicesecretari general de PSOE. És un dels homes forts de José Luis Rodríguez Zapatero des que va formar part del grup de militants que van apostar per la seva candidatura a la Secretaria General del PSOE.

De ben jove, va abandonar els estudis de Dret per incorporar-se a la Secretaria d'Organització del Partit Socialista de Galícia, del qual va ser secretari general de les seves joventuts. Ha estat senador durant dues legislatures i diputat, i cap de llista del socialistes gallecs a les Corts durant dues més.

En el mateix Congrés Federal en què Zapatero va sortir escollit secretari general, Blanco va ser nomenat secretari d'Organització i Acció Electoral del PSOE. Des de l'executiva socialista, va assumir el repte de modernitzar l'estructura i les finances del partit i afrontar una delicada renovació generacional de l'aparell. Blanco ha fet un partit a la mida de Zapatero i, paral·lelament, s'ha convertit en una de les veus més incisives del PSOE, primer contra Aznar i ara contra Rajoy.

Entre els mèrits que se li reconeixen, destaca la seva aposta decidida per l'ús d'internet a les campanyes electorals, així com la introducció de noves eines de comunicació política a l'Estat. El fracàs del PSOE a les eleccions gallegues, campanya que Blanco, com a gallec, va pilotar en primera persona, no li ha provocat, sembla, cap cost polític.
Anar al contingut