Madrid

El totpoderós Chaves a Andalusia batallarà ara amb les autonomies a Madrid

El poder gairebé absolut de Manuel Chaves a Andalusia des de fa 20 anys i els 36 diputats andalusos del PSOE a Madrid situen el nou vicepresident en una posició immillorable per fer valer la seva influència al govern espanyol. Pocs recorden que ja va formar part d'un govern socialista a Madrid, com a ministre de Treball de Felipe González. Dos anys més tard, Chaves va deixar la capital espanyola per començar l'aventura andalusa, que ha estat central fins ara en la seva vida política. Ara, torna a Madrid.

Actualitzat
Nascut a Ceuta el 1945, casat i amb dos fills, Manuel Chaves milita al PSOE i la UGT des del 1968. Doctorat en Dret del Treball, va ser diputat al Congrés en les primeres eleccions generals i el 1986 Felipe González el va nomenar ministre de Treball. Amb aquesta cartera, va haver de batallar amb els sindicats, que van acabar convocant la primera vaga general de la democràcia, l'any 1998.

Des del 1990 presideix la Junta d'Andalusia, on ha tingut majoria absoluta sis legislatures. De fet, després de l'extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra i del català Jordi Pujol, és l'home que ha estat més temps al capdavant d'una comunitat. Chaves ha modernitzat la regió i l'ha dotada d'un nou Estatut. A més, ha aconseguit el que semblava impossible: que Madrid pagués el deute històric d'Andalusia molt abans que ho faci amb Catalunya.

Considerat un dels "barons" del PSOE, presideix el partit des de l'any 2000, moment en què José María Aznar aconseguia la majoria absoluta i Joaquín Almunia dimitia. Chaves va agafar les regnes d'un PSOE en hores baixes liderant la gestora que havia de reflotar el partit i dotar-lo d'un nou candidat. L'estratègia va quallar i en el 35è congrés socialista José Luis Rodríguez Zapatero va ser l'escollit.

Des de la presidència, la seva influència sobre el partit no ha parat de créixer durant l'etapa de Zapatero, tot i que en el 35è Congrés del partit Chaves va apostar per José Bono com a secretari general.

Ara torna a Madrid per ser l'encarregat de portar les relacions de l'Estat amb les autonomies. Però ho farà des d'una posició de força: una vicepresidència que li donarà molt més control polític del que va tenir la seva antecessora, Elena Salgado.
Anar al contingut