Barcelona

Zapatero imprimeix un profund "canvi de ritme" al govern per fer front a la crisi

Tot va començar diumenge a Turquia, i ha culminat aquest migdia a La Moncloa. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha decidit fer remodelacions profundes al seu executiu, que reestructura en tres grans àrees i que comporta canvis de titular en quatre ministeris. Zapatero els ha justificat pel "nou ritme" que necessita el govern amb l'actual conjuntura econòmica, i s'ha mostrat convençut que el canvi suposarà un "nou impuls i més fortalesa". Els nous ministres han jurat o promès el càrrec aquesta tarda al palau de La Zarzuela, davant de José Luis Rodríguez Zapatero, el ministre de Justícia i els reis.

Actualitzat
En el moment de fer l'anunci, Zapatero ha dedicat elogis als ministres entrants i ha tingut mostres d'agraïment per als sortints. El president espanyol ha fet una menció especial a Pedro Solbes. D'ell ha dit que n'hem après "tenacitat i dedicació", i que ha encapçalat la millor època econòmica d'Espanya.

José Luis Rodríguez Zapatero ha fet un canvi de rumb al seu vaixell. Amb la incorporació de pesos pesants com José Blanco i Manuel Chaves, el president del govern espanyol ha volgut escenificar fortalesa per fer front a la crisi, una crisi, ha dit, que exigeix molt de diàleg, tant social com territorial. Es preveu, doncs, més pes del partit dins de l'executiu.

La remodelació arriba tot just un any després que Zapatero va nomenar el seu gabinet. La nova estructura suposa, d'una banda, crear una tercera gran àrea, que encapçalarà Manuel Chaves, i de l'altra, fer canvis en quatre ministeris més, i no en tres, tal com han apuntat els rumors i les especulacions dels últims dies.

Després que els nomenaments han sortit publicats en un número extraordinari de Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), els nous ministres han jurat o promès el càrrec al palau de La Zarzuela davant dels reis i del president del govern espanyol.

El nou govern espanyol


José Luis Rodríguez Zapatero manté la primera vicepresidència de l'executiu espanyol per a María Teresa Fernández de la Vega. La vicepresidència econòmica canvia de mans: Elena Salgado, fins ara ministra d'Administracions Públiques, dirigirà el Ministeri d'Economia i Hisenda. Per altra banda, Manuel Chaves es converteix en vicepresident tercer i ministre de Cooperació Territorial, en què queda diluïda l'anterior cartera d'Administracions Públiques.

A més d'aquests tres grans eixos, hi ha quatre ministeris que canvien de mans: José Blanco substitueix Magdalena Álvarez a Foment. Trinidad Jiménez, fins ara vicesecretària d'Estat per a Iberoamèrica, ocuparà el lloc de Bernat Soria al capdavant del Ministeri de Sanitat, i a més a més agafa les regnes de Polítiques Socials.

A Educació hi haurà Ángel Gabilondo, germà del periodista Iñaki Gabilondo, actual rector de la Universitat Autònoma de Madrid, president de la Conferència de Rectors, que substitueix la ministra Mercedes Cabrera. Gabilondo també assumeix Universitats, que fins ara depenia de Ciència i Tecnologia.

Al Ministeri de Cultura Zapatero hi col·loca Ángeles González-Sinde, presidenta de l'Acadèmia del Cinema. El Consell Superior d'Esports, fins ara adscrit a Educació, dependrà "directament del president del govern".

Tots aquests canvis deixen fora de l'executiu Pedro Solbes, Bernat Soria, Magdalena Álvarez, César Antonio Molina i Mercedes Cabrera. El resultat és el mateix nombre de carteres que fins ara, disset, que ocupen nou dones i nou homes, si s'hi compta el mateix Zapatero. És a dir, que es manté la paritat.

Elogis i agraïments

Els canvis que Zaptero ha introduït a Economia són els que han merescut més comentaris per part del president. A banda d'haver elogiat àmpliament les capacitats d'Elena Salgado per fer front a la crisi econòmica, Zapatero ha fet una menció a part a Pedro Solbes en agrair als ministres sortints la feina feta. El president també ha parlat de "decisió compartida" per tots dos per imprimir un "canvi de ritme" en la política econòmica.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut