Barcelona

Fa 70 anys de la fi de la Guerra Civil, el conflicte més cruent de la història contemporània espanyola

Aquest dimecres, 1 d'abril, es compleixen 70 anys del final de la Guerra Civil espanyola, el conflicte més cruent de la història contemporània d'Espanya. L'intent d'enderrocar la República es va convertir en un llarg enfrontament de gairebé tres anys, pròleg de quatre dècades de dictadura, fins a la mort del dictador, l'any 1975. Una ferida que, per molts, encara és oberta.

Actualitzat
"Cautivo y desarmado el ejército rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La Guerra ha terminado." Aquest va ser el darrer comunicat de guerra del general colpista Francisco Franco. Hores abans, les tropes franquistes havien posat fi a l'última resistència republicana al port d'Alacant, on milers de persones van quedar atrapades als molls intentant fugir de l'exèrcit rebel. Uns 3.000, però, van aconseguir salvar-se gràcies a la valentia d'un capità gal·lès, Archibald Dickson, amb el seu vell carboner, l'"Stanbrook".

Amb una tripulació de 24 homes, aquest vaixell venia a Alacant a carregar taronges, tabac i safrà, i va salpar amb 3.000
refugiats republicans en direcció al port algerià d'Orà, aleshores colònia francesa. I el port d'Alacant es va convertir en una "ratera" per als milers de refugiats que no van poder fugir de les tropes franquistes i italianes. Amb desenes de milers de morts i exiliats, començava un nou règim dictatorial.

Consulta el nostre especial "Els últims dies de la Guerra Civil". Hi trobaràs la cronologia dels fets, a més de l'anàlisi d'experts i protagonistes directes, i nombroses entrevistes d'adolescents als seus avis, testimonis vivents d'aquella tràgica guerra.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut