Vitòria

PSE i PP firmen el pacte de govern que convertirà Patxi López en lehendakari

El Parlament de Vitòria ha estat l'escenari de la firma del pacte entre el PSE i el PP que permetrà la investidura de Patxi López com a nou lehendakari. La col·laboració entre les dues forces també suposarà que el País Basc tingui un govern socialista amb el suport dels populars, que ja han qualificat l'acord d'"històric". Entre les contrapartides que obté el PP hi ha la presidència del Parlament per a Arantza Quiroga, una dona que no sap basc, tot i que l'entén, i que és propera a l'Opus Dei. El govern de Patxi López haurà d'afrontar una vaga general a Euskadi el 21 de maig en protesta per la situació econòmica. L'han convocada tots els sindicats nacionalistes, que són majoria al País Basc, amb ELA i LAB al capdavant.

Actualitzat
Recta final de l'acord entre socialistes i populars que representarà tot un canvi polític a Euskadi. Al Parlament de Vitòria s'ha fet la firma formal del pacte entre totes dues formacions, un acord que ha de permetre la investidura del socialista Patxi López com a nou lehendakari en substitució del nacionalista Juan José Ibarretxe.

L'acord també permetrà que el PP ocupi per primera vegada la presidència de la cambra de Vitòria. El càrrec serà per a la vicesecretària general del PP basc, Arantza Quiroga. Quiroga, propera a l'Opus Dei, pertany al sector més conservador del PP i no parla basc, cosa que ja li ha valgut les primeres crítiques. El govern basc en funcions, amb el PNB al capdavant, considera que el pacte dividirà la societat i el qualifica d'excloent.

Més mitjans per lluitar contra ETA

En l'acord al qual han arribat el PSE i el PP, les formacions es comprometen a dotar l'Ertzaintza amb més mitjans per tal de lluitar contra ETA. També volen fomentar la llibertat d'elecció de llengua, tant en l'ensenyament com a l'hora d'accedir a una ocupació i a la funció pública, sense que això suposi un "perjudici o marginació".

En aquest pacte també es compromet els populars a "no presentar ni donar suport a cap moció de censura", sempre que no sigui per un "incompliment" del pacte. El text, titulat "Bases per al canvi democràtic al servei de la societat basca", inclou la proposta d'un acord amb el govern central per completar el desenvolupament de l'Estatut de Guernica "en les matèries amb mitjans pendents de transferències".

Així mateix, el document de sis punts estableix que el PSE haurà de mantenir "una relació preferent" amb el partit que presideix Antonio Basagoiti "al llarg de la legislatura". "Sense excloure -afegeix- altres possibles acords amb la resta de les forces parlamentàries, sempre que no afectin els continguts en els acords als quals s'ha arribat amb el PP basc".

"Mai utilitzaria el preservatiu"

La propera presidenta del Parlament basc no amaga els seus ideals ultracatòlics, molt propers a l'Opus Dei tot i que no en forma part. Arantza Quiroga, amb només 36 anys, ja té quatre fills, i com a defensora aferrissada de la família catòlica opina el mateix que el Papa va dir a l'Àfrica i condemna l'ús del preservatiu. Quiroga, que titlla la llei de l'avortament d'"insensata", assegurava fa pocs dies en una entrevista al diari "El País" que "mai utilitzaria un preservatiu".
Anar al contingut