Barcelona

Saura admet "disfuncions" en l'operatiu dels Mossos davant els anti-Bolonya

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha comparegut quatre hores al Parlament, a petició pròpia, per parlar sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant les manifestacions i el desallotjament dels estudiants anti-Bolonya el 18 i 19 de març. Saura ha admès "disfuncions" en l'operatiu policial i ha reconegut que durant les intervencions de la Brigada Mòbil "l'acció no va ser proporcionada". El responsable d'Interior, que ha defensat la tasca de la policia en tots els àmbits, ha anunciat diverses mesures per evitar situacions similars, entre les quals una revisió del protocol d'actuació de la Brigada Mòbil. Durant la compareixença també s'ha confirmat el relleu del director general dels Mossos d'Esquadra, Rafael Olmos, que serà substituït pel fins ara secretari de Seguretat, Joan Delort.

Actualitzat
Joan Saura ha presentat l'informe davant de la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana del Parlament, del qual ja s'havien filtrat alguns detalls. El responsable d'Interior ha fet una anàlisi detallada del desallotjament de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, que va ser a primera hora del matí, i de les càrregues posteriors a la Gran Via de les Corts Catalanes, al Palau Robert i a la Via Laietana.

L'informe elaborat pels comandaments dels Mossos d'Esquadra a petició del conseller conclou que hi ha "dubtes raonables" sobre el dia triat per fer el desallojament i sobre el desplegament d'agents que van quedar als voltants de la universitat. En defensa dels agents, l'anàlisi dels fets també assegura que "es va actuar amb criteris homogenis sobre una majoria heterogènia", formada per manifestants pacífics i grups violents "aliens al moviment estudiantil", que van requerir la intervenció de la Brigada Mòbil, l'acció de la qual "no va ser proporcionada".

Les mesures que Interior adoptarà a partir d'ara per evitar casos com aquests són, tal com ha anunciat Saura, la revisió dels protocols d'actuació, dels mecanismes d'advertiment o aïllament dels grups violents per part de la Brigada Mòbil, la signatura d'un acord de col·laboració amb el Col·legi de Periodistes per millorar la feina de tots dos i la formació dels agents en dret de la informació, i la creació d'una unitat d'interlocució i mediació.

Abans de la compareixença a la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana ja s'ha anunciat el cessament de Rafael Olmos al capdavant dels Mossos, una tasca que a partir d'ara assumeix el fins ara secretari de Seguretat, Joan Delort.

La intervenció del conseller d'Interior és la primera sobre els fets des que, l'endemà de les càrregues del dia 18, va afirmar que en les imatges que s'havien fet públiques va veure coses que no li van agradar. Des d'aleshores, Saura s'ha reunit diverses vegades amb els caps del Departament i del cos, i ha rebut pressions tant del seu partit com d'un dels socis de govern -ERC- i de CiU i PPC, que li exigeixen que dimiteixi, igual que els sindicats de Mossos.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut