Barcelona

Els ciutadans de l'àrea metropolitana es passen dos dies dins el cotxe en retencions cada any

Dos dies atrapats al cotxe. Aquest és el temps que perd de mitjana un ciutadà de l'àrea metropolitana de Barcelona en un embús. Segons un estudi del RACC, les retencions fan perdre cada dia uns 12 minuts als treballadors que es desplacen per la ciutat. Tot sumat, puja a 49 hores dins el cotxe, que traduïdes en dies laborables serien sis dies de vacances extres l'any. Aquestes retencions, a més, tenen un cost econòmic. Segons el RACC, cada treballador perd 460 euros en embussos per any. A nivell global, les retencions provoquen uns costos de 384 milions d'euros, un 0,3% de tot el PIB català. A Madrid, les xifres encara són més altes, però pels que cada dia es troben atrapats en un embús, això no és cap consol.

Actualitzat
Els barcelonins i els habitants de l'àrea metropolitana perden, només per la congestió del trànsit, 49 hores anuals. Són hores que es queden atrapats sense remei en el seu vehicle. Es tracta de xifres que publica l'Anuari de la Mobilitat 2008 del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC).

Segons l'estudi de la companyia, les retencions suposen una pèrdua mitjana diària per a l'usuari d'11,9 minuts a la regió metropolitana de Barcelona, i en hora punta, sobretot per motius laborals, la pèrdua s'enfila fins als 18 minuts diaris a Barcelona. L'informe també fa un càlcul econòmic i resulta que les congestions a l'àrea metropolitana Barcelona costen 384 milions en total i 460 a cada ciutadà.

El nombre total de ciutadans afectats no és pas petit. En xifres absolutes 515.000 catalans perden el seu temps en els embussos només a l'àrea metropolitana, inclosos els que pugen a autobusos interurbans. Això significa tenir 285.000 vehicles aturats en una congestió al llarg de l'any.

Madrid més que Barcelona

En aquest estudi, la capital de l'estat també supera les xifres de Barcelona. A Madrid, els ciutadans perden 55 hores i 583 euros anuals. La mitjana d'espera és de 14 minuts i de 33 en hora punta. El cost total d'aquest embussos puja a 800 milions d'euros, un 0,6% del PIB de la Comunitat. El nombre de vehicles afectats, 531.944, pràcticament dobla el de Barcelona igual que el nombre de persones, 919.171.

El RACC assegura que comparar les xifres té "una significació relativa", ja que els àmbits espacials i demogràfics són diferents a les dues ciutats. Tot i això, si es compara el cost de la congestió per quilòmetre, a l'àrea metropolitana de Madrid les retencions castiguen un 28% més que en el cas de Barcelona.
Anar al contingut