Madrid

El Banc d'Espanya decideix intervenir la Caixa Castella-la Manxa després d'una reunió d'urgència

El Banc d'Espanya ha decidit intervenir la Caixa Castella-la Manxa. Aquest diumenge a primera hora de la tarda s'ha fet una reunió d'urgència entre responsables del Banc d'Espanya i el president de l'entitat. La de Caixa Castella-la Manxa suposa la primera intervenció a una entitat del Banc d'Espanya en aquesta crisi econòmica i també la primera des de l'any 1993, quan es va fer amb Banesto. La Caixa de Castella-la Manxa estava negociant la seva fusió amb Unicaja.

Actualitzat
Per primera vegada des que va esclatar la crisi, un banc espanyol haurà de ser intervingut per l'Estat. El Banc d'Espanya ha acordat la intervenció de la Caixa Castella-la Manxa. La decisió s'ha pres en cap de setmana, de manera que s'evitaria que els clients anessin en tromba a treure els dipòsits, que estan garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits.

Aquest diumenge a primera hora de la tarda, el president de l'entitat, Juan Pedro Hernández Moltó, s'ha reunit d'urgència amb responsables del Banc d'Espanya

Negociació de fusió amb Unicaja

L'entitat manxega es trobava immersa en la negociació per una possible fusió amb l'entitat andalusa Unicaja, però les converses no han arribat a bon port. Quan van començar a fer-se públiques les conversacions entre les dues entitats, set consellers de la caixa manxega, proposats pel PP, van dimitir de tots els càrrecs a l'entitat a petició del partit. Això va provocar un debat que ha fet que el PP sol·licités, en tres ocasions, una comissió d'investigació.

Gestió del Banc d'Espanya

A partir d'ara el Banc d'Espanya serà l'encarregat de gestionar tots els actius de l'entitat i de garantir els estalvis dels clients, amb la possibilitat que després pugui passar a subhasta. El nou consell d'administració estarà format per tres persones que actuaran de forma mancomunada.

La Caixa Castella-la Manxa comptava amb crèdits concedits per un import de 19.536 milions d'euros en el tancament del 2008 i amb dipòsits de clients per valor de 17.265 milions d'euros, que estan garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits.

Primera intervenció des de Banesto

És la primera intervenció pública d'una gran entitat financera important a Espanya des de Banesto, l'any 1993, i la primera des d'Eurobank del Mediterráneo, el 2003. A altres països europeus, els governs ja havien hagut de rescatar entitats financeres afectades per la crisi.

A l'estat espanyol, les regles que va fixar el Banc d'Espanya als anys 90, en part arran del "cas Banesto", havien evitat fins ara els problemes de solvència dels bancs i les caixes.

Caiguda del 87% dels beneficis

La Caixa Castella-la Manxa va tancar el 2008 amb un benefici consolidat de 29,86 milions d'euros, una xifra que suposa una caiguda del 87% respecte del 2007, segons dades de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis.

No obstant això, l'entitat no havia arribat a presentar oficialment aquesta xifra, ja que esperava fer-ho després del consell d'aministració extraordinari, que s'havia de celebrar aquest dimarts.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut