Barcelona

CiU reclama que Montilla assumeixi les competències d'Interior i les retiri al conseller Saura

CiU donava per fet aquest dimecres al matí el cessament imminent del director general de la policia, Rafael Olmos, pels incidents amb els estudiants anti-Bolonya però els nacionalistes no en tenen prou. Reclamen que Montilla assumeixi les competències d'Interior i les retiri al conseller Saura. Des d'ERC, Anna Simó ha demanat que s'aclareixi si la passivitat dels Mossos l'endemà dels aldarulls responia a directrius polítiques. Una actitud passiva que, segons Joan Ferran del PSC, no hauria permès cap policia del món. El PP ha tornat a reclamar la dimissió del conseller Saura i Iniciativa està a l'espera que el conseller Saura comparegui dimarts al Parlament un cop es recopili tota la informació.

Actualitzat
CiU i el PP no han aconseguit que el conseller d'Interior, Joan Saura, comparegui demà al Parlament per passar comptes de l'informe sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra en les protestes de la setmana passada contra el Pla Bolonya. Interior ja va anunciar ahir que Saura compareixerà dimarts. Des de CiU i el PP recorden que demà hi ha sessió de la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana del Parlament. De fet, la portaveu del PP, Dolors Montserrat, ha explicat que la presidenta de la comissió, Montserrat Nebrera, ha plantejat a Saura aquesta possibilitat i ell l'ha rebutjada.

El portaveu de CiU a la cambra, Oriol Pujol, ha lamentat que Saura "intenti guanyar temps" posposant la compareixença fins a dimarts, quan l'informe estigui acabat i les responsabilitats, "acordades", referint-se al possible cessament del director general de la policia de la Generalitat, Rafael Olmos. Sobre la carta que Saura va enviar als Mossos, ha considerat que "res del que ha succeït es resol amb una carta", perquè és un problema "estructural". Ha preguntat si el conseller enviarà també una carta explicant per què destitueix Olmos i no dimiteix ell.

Per Dolors Montserrat, la negativa de Saura a comparèixer demà és "pura estratègia", i l'ha acusat de filtrar als mitjans l'informe sobre l'actuació dels Mossos. Sobre la carta, ha dit que no l'ha escrita "amb el cor", perquè no confia en el cos de Mossos.

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha exigit una vegada més respecte pels Mossos d'Esquadra, i ha criticat la "desacreditació asimètrica" respecte a altres cossos en un intent de "laminació d'una institució de l'autogovern". Però alhora, ha reclamat responsabilitats per les decisions "polítiques, no policials, que cal aclarir". Per ERC, aquestes responsabilitats han de derivar-se de l'actuació "desproporcionada" del dia 18, i de l'actitud passiva del dia 19 davant del Palau de la Generalitat. Però ha rebutjat fer "elucubracions" sobre qui hauria de dimitir fins a conèixer l'informe.

També el portaveu adjunt del PSC Joan Ferran s'ha estimat més esperar a l'informe per pronunciar-se, tot i que ha defensat el cos en el seu conjunt. "Una altra cosa són aspectes puntuals que es puguin corregir, i que es corregiran", ha assegurat.

El portaveu de C's al Parlament, Albert Rivera, ha insistit que els Mossos van actuar "acatant ordres polítiques". Ha advertit que la polèmica per l'actuació policial de la setmana passada és només la "punta de l'iceberg" d'un "problema de fons". "Saura, més que estar a la corda fluixa, ha caigut de la corda", ha ironitzat.

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, s'ha remès a les conclusions de l'informe per parlar després de responsabilitats. També ha replicat les declaracions del coordinador general d'IU, Cayo Lara, que ha considerat que ICV-EUiA va errar en assumir Interior. "Lara no és el coordinador general d'EUiA. Des del respecte a les seves opinions, les decisions que pren EUiA les pren a Catalunya".
Anar al contingut