Barcelona

Les crítiques a Madrid per la seva posició en el finançament centren les declaracions dels polítics catalans

El finançament centra les declaracions dels polítics catalans. Per part de CiU, Artur Mas pressiona els socialistes catalans perquè es facin valer a Madrid en un moment de màxima tensió entre la Generalitat i La Moncloa pel nou sistema de finançament de Catalunya. Per part d'Esquerra Republicana, Joan Ridao avisa que no hi haurà cap pacte estable amb José Luis Rodríguez Zapatero al Congrés. El partit dóna dues setmanes de marge per obtenir un acord de finançament. Finalment, per part del govern, el conseller d'Innovació, Josep Huguet, veu molt possible que se signi un pacte de finançament amb la resta de comunitats autònomes i sense Catalunya. Huguet ha tornat a defensar les xifres difoses pel conseller d'Interior, Joan Saura.

Actualitzat
El cap de l'oposició i líder de CiU, Artur Mas, vol que el pols que mantenen José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla pel nou sistema es traslladi al Congrés amb una plantada general dels 25 diputats del PSC davant del PSOE.  Mas ha advocat per fixar una última data perquè el govern català i l'espanyol arribin a un acord sobre el nou model de finançament. En cas de no ser així, Mas ha demanat que es doni "la negociació per acabada". El cap de l'oposició considera que l'última xifra proposada pel govern espanyol de 1.200 milions d'euros "és inacceptable, ridícula i ofensiva".

Esquerra Republicana ha volgut fugir del debat de les xifres i s'ha centrat en la feble posició de Zapatero al Congrés, on cada cop té menys suports. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, avisa Zapatero que fins i tot si hi ha acord amb Catalunya sobre el nou finançament només li donarà suports puntuals al Congrés i no buscarà un pacte estable. Per Esquerra, Zapatero només pot fer front al mapa més difícil d'aliances al Congrés després de les eleccions basques i gallegues amb dues alternatives: o pacta amb el PP o resol el finançament català. Això últim, sumat al traspàs de Rodalies i a un nou model de gestió de l'aeroport del Prat, obriria la porta a suports puntuals dels republicans.

Dues setmanes de termini


També des d'Esquerra Republicana, el conseller Josep Huguet ha situat d'aquí a dues setmanes el desenllaç de la negociació. Durant una entrevista a Catalunya Informació, Huguet ha assegurat que les converses estan encallades i ha dit que és molt possible que se signi un pacte de finançament amb la resta de comunitats autònomes però sense Catalunya. Huguet ha donat credibilitat a les xifres presentades per Joan Saura, segons les quals el nou finançament seria de 1.200 milions d'euros aquest any i arribaria als 2.000 milions el 2011. La Generalitat desmenteix així el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que va dir que les dades només eren una filtració i que la negociació continua.

Huguet forma part de la comissió mixta Estat-Generalitat juntament amb els consellers Saura i Castells, i es dóna com a marge entre quinze dies i tres setmanes per tancar la negociació. També des de la Generalitat, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha anat més enllà i ha apostat per aixecar-se de la taula si en aquest termini no hi ha entesa. Ausàs ha afirmat que si en dues setmanes el govern central no proposa un model de finançament adequat al que preveu l'Estatut, l'executiu català "s'haurà d'aixecar de la taula" de negociació i "esperar que ens vinguin a buscar".

Finalment, el secretari general d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Joan Herrera, ha acusat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'irresponsabilitat perquè ha negat la xifra del finançament per a Catalunya.

De finançament també n'ha parlat el ministre de Treball, Celestino Corbacho, que ha tret importància al debat sobre les xifres. El ministre ha fet aquestes declaracions a l'Escola d'Hivern del PSC.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut