IES Narcís Monturiol de Figueres (Girona)

La voladura de Llers. L'abans, el durant i el després de la voladura del 1939

L'estudiant Oriol Abulí Vergés, de segon de Batxillerat de l'Institut Narcís Monturiol de Figueres (Girona), va fer un repàs històric de la voladura de Llers el 1939.

Actualitzat
L'alumne Oriol Abulí va trobar molt interessant que en un poble tan a prop de casa seva, Llers, hi hagués hagut una explosió tan important com per destruir tot un poble sencer. "Vaig agafar el toro per les banyes i em vaig posar a investigar aquest cas, per saber si en podria treure suc d'aquesta voladura que va succeir el 8 de febrer de 1939."

Segons explica l'Oriol, és un treball dedicat a la gent que sigui de l'Empordà i no sàpiga que hi va haver un episodi molt espantós, tant a la comarca com a nivell nacional. "No he trobat cap llibre concret que parli de la 'voladura'. Sí que hi ha molts esments en llibres que parlen de la història de Llers".

"Aquesta voladura va fer molt mal tant a republicans com a franquistes", explica l'alumne de l'Institut Narcís Monturiol de Figueres (Girona), "tant entre ells com a la gent innocent que no en tenia cap culpa. També vaig saber que la 'Dirección General de Regiones Devastadas' va fer una de les obres de reconstrucció més interessants, a part de Belchite i Brunete, a Llers."

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut