Barcelona

Castells admet que el govern espanyol podria tancar un acord de finançament sense Catalunya

Catalunya podria quedar en fora de joc en l'acord del model de finançament. Per primer cop en tots els mesos de negociació, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha reconegut que el govern del PSOE podria tancar un acord amb totes les comunitats autònomes excepte Catalunya. Castells ha admès aquest escenari en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" i afirma que si es produís seria un "fiasco" del govern espanyol. El conseller d'Economia, però, s'ha mostrat convençut que aquest escenari no arribarà i que, finalment, hi haurà un acord. El president d'ERC, Joan Puigcercós, en canvi, ha estat contundent amb el govern central, a qui ha acusat de "morós" per retardar el finançament.

Actualitzat
La Generalitat vol continuar negociant el model de finançament. Tot i rebutjar l'última oferta del govern de Madrid, el Conseller d'Economia no perd l'esperança. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Antoni Castells ha assegurat que volen seguir parlant amb l'executiu espanyol per aconseguir els diners que necessita el país.

Malgrat haver deixat la porta oberta a l'acord, el conseller ha fet servir un to crític amb el govern de Zapatero i ha lamentat que s'estigui eternitzant la discussió. Assegura que el retard és degradant i admet per primer cop que el govern del PSOE podria tancar un acord de finançament al marge de Catalunya. És a dir, que hi podria haver pacte amb totes les comunitats autònomes però no amb la Generalitat catalana. Castells reconeix que és un escenari possible tot i que no el desitja ni l'espera. Segons el conseller, "un acord sense Catalunya seria un fiasco polític i de continguts" i recorda al govern espanyol que la negociació del finançament és un camí que va iniciar Catalunya i que ara no en pot quedar fora.

No estava previst destapar les xifres

Castells ha admès que el tripartit no tenia planejat fer públiques les xifres de finançament que l'executiu espanyol els ha posat sobre la taula. Els números, però, els va fer públics un membre del govern, el conseller d'Interior, Joan Saura, durant la roda de premsa, per explicar l'actuació dels Mossos d'Esquadra en els enfrontament amb les manifestacions contràries al Pla Bolonya. Saura, sense contestar cap pregunta sobre el tema, va desvelar que l'acord que ofereix Madrid suposaria 1.200 milions d'euros per al primer any, 1.600 per al segon i 2.000 per al tercer.

El conseller d'Economia disculpa el seu company de govern i assegura que que ja tenia assumit que no trigarien a saber-se les xifres. Castells afirma que era inevitable que es fessin públiques tot i que es referma que no estava previst.

Puigcercós diu que el govern Zapatero és "morós i fa 223 dies que no paga"

El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha rebutjat també l'última proposta de finançament del govern espanyol. En declaracions al programa "Els matins", de TV3, Puigcercós ha titllat l'executiu de Zapatero de "morós" per incomplir reiteradament els terminis que s'havien fixat per tancar un acord. Puigcercós ha dit que "el govern espanyol està intentant no pagar" i ha subratllat que "fa 223 dies que no paga".

Puigcercós ha acusat Zapatero d'haver "bloquejat qualsevol marge d'acord" i ha indicat que "si el govern espanyol diu que aquesta és l'última oferta, doncs resistirem i negociarem". El president d'ERC ha indicat que Zapatero està en minoria i que per això "primer ha de pagar a Catalunya i després ja parlarem de col·laboració".

Finalment, Puigcercós ha conclòs que "la crisi no pot ser-ne l'excusa" ja que "el finançament és un bon instrument contra la crisi" i si Zapatero aprimés el pressupost dels ministeris que traspassen competències hi hauria recursos suficients.
Anar al contingut