Barcelona

Saura admet errors en l'actuació dels Mossos i anuncia una investigació

"Cap responsable policial pot estar content." Amb aquestes paraules el conseller d'Interior, Joan Saura, ha admès "errors" en l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant les protestes dels universitaris contraris al Pla Bolonya aquest dimecres. Saura ha explicat aquest dijous que obrirà una investigació per aclarir els fets i que demanarà una compareixença parlamentària per donar-ne explicacions. El conseller ha afegit que els violents enfrontaments entre policies i estudiants van fer una vuitantena de ferits.

Actualitzat
El conseller d'Interior, Joan Saura, era un dels homes més buscats pels periodistes aquest dijous al matí al Parlament de Catalunya. Tothom esperava escoltar la seva versió, com a màxim responsable de la policia catalana, sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant el desallotjament, aquest dimecres al matí, dels estudiants tancats al rectorat de la Universitat de Barcelona, i durant les posteriors manifestacions que hi va haver fins a la nit pel centre de la capital catalana.

Saura ha admès "errors" en l'actuació dels Mossos i ha explicat que obrirà una investigació per aclarir els fets. A més, demanarà una compareixença parlamentària per donar-ne explicacions. I és que ni el conseller ni "cap responsable policial pot estar content" del que va passar aquest dimecres al centre de Barcelona en uns fets que Saura diu que no li agraden i el preocupen. Saura no ha volgut qualificar la proporció de la intervenció policial, i ha dit que per això ja hi haurà temps un cop acabi la investigació.

El que sí que ha valorat són els enfrontaments que van acabar amb diversos periodistes i fotògrafs ferits. Saura ho ha lamentat i ho ha atribuït a una "identificació insuficient dels professionals del periodisme, que no en tenen la culpa". Per això el Departament d'Interior signarà un conveni amb el Col·legi de Periodistes per augmentar els distintius d'identificació dels professionals per garantir el dret a la informació.

I sobre els enfrontaments amb els estudiants, Saura ha assegurat que es van originar per culpa d'un "grup minoritari que actua de forma violenta, cosa que no té res a veure amb l'exercici de manifestació". Amb tot, ha dit que les nombroses imatges i vídeos que hi ha dels fets serviran per aclarir les responsabilitats de cadascú.

En defensa dels Mossos d'Esquadra, el conseller ha dit que els agents antiavalots han de superar un concurs intern per entrar en aquest tipus d'unitat i que reben un aprenentatge específic, fet que garanteix la seva "professionalització".

Els Mossos veuen bé les càrregues i lamenten els dubtes de Saura

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra, una de les veus que encara quedaven per sentir, asseguren que les càrregues policials d'aquest dimecres van ser "proporcionades".

El portaveu del sindicat SAP-UGT, Valentín Anadón, assegura que van actuar d'aquella manera com a resposta a "l'extrema violència" que van demostrar diversos "grups radicals perfectament organitzats". És d'aquesta mateixa opinió el portaveu de la secció de Mossos a CCOO, Toni Lara, que ha destacat la gran violència d'alguns joves. Com a exemple d'aquesta agressivitat, Lara ha explicat que dos agents antiavalots van quedar amb el casc partit i ha assegurat que alguns joves portaven pals gruixuts i pancartes encoixinades per esmorteir les càrregues.

Els sindicats SAP-UGT, CCOO i el de Policies de Catalunya han lamentat les paraules del conseller Saura en les quals ha admès possibles errors policials. Els mossos s'han queixat del poc "suport institucional" que han rebut. Anadón assegura que "si hi ha un error, és polític, i consisteix a no fer saber a la població que si no s'hagués actuat com es va actuar, els danys serien molt més grans". El portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya, David Miquel, ha desviat les queixes al director del cos, Rafael Olmos. Miquel creu que hauria de posar el seu càrrec a disposició del conseller d'Interior, perquè aquest dimecres només va pensar en el que dirien els mitjans de comunicació, ja que va lamentar les lesions que van patir els periodistes, però no les que van patir diversos agents i ciutadans.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut