IES Narcís Monturiol de Figueres (Girona)

L'escola republicana i l'escola franquista

L'estudiant Marta Palomeras i Ferran, de segon de Batxillerat de l'Institut Narcís Monturiol de Figueres (Girona), va fer un estudi comparatiu entre els sistemes escolars durant la República i el franquisme.

Actualitzat
Realment van ser tan diferents els dos sistemes d'ensenyament? El de la República ha estat sempre molt alabat, però es pot anomenar inferior l'ensenyament del franquisme? O simplement eren diferents formes d'ensenyar?

Són dubtes que sempre va tenir l'estudiant Marta Palomeras i que va intentar esbrinar realitzant aquest exhaustiu estudi de 105 pàgines. "No sé si els he resolt del tot, però sí que m'ha quedat una idea més clara de tot plegat. Quan vaig tenir l'oportunitat de parlar amb el professor Salomó Marquès, em va explicar que el franquisme va suposar un trencament amb tot allò que hi havia. Aquesta idea em va quedar marcada i em va fer comprendre que allò anterior s'havia acabat".

El nou sistema d'ensenyament que va començar amb el franquisme tenia molt poc a veure amb l'anterior. Però, fins a quin punt es va dur a terme a les aules? Com eren els mestres, quina era la seva ideologia? Els mestres del franquisme es van veure obligats a ensenyar determinats conceptes que anaven en contra del que ells creien? Es van veure obligats a callar idees pròpies per por al règim? Quins eren els mètodes més usats en les dues èpoques, com era el material i la relació entre el mestre i l'alumne? I el més important de tot, quan és que els alumnes van estar bé a l'escola i van tenir ganes d'aprendre?

A totes aquestes qüestions donen resposta els entrevistats de la Marta Palomares i el recull dels fets que ha realitzat en aquest treball.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut