Barcelona

Milers de mestres i professors demanen la dimissió de Maragall

Uns 80.000 mestres i professors, segons els sindicats, 26.000 segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat pel centre de Barcelona contra la llei d'educació de Catalunya (LEC) i per demanar la dimissió del conseller Ernest Maragall. La marxa, molt nombrosa, ha arrencat a la plaça de la Universitat i ha recorregut els principals carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, on s'han produït petits incidents. Un grup d'estudiants contraris al Pla Bolonya ha començat a llançar objectes i pintura contra la façana del Palau de la Generalitat i contra els Mossos d'Esquadra que hi havia a la porta. Era la seva manera de protestar per la repressió policial de dimecres en el desallotjament dels estudiants que ocupaven la Universitat de Barcelona.

Actualitzat
La manifestació a Barcelona l'han encapçalada els secretaris generals de la UGT, Josep Maria Álvarez, i de CCOO, Joan Carles Gallego, així com els dirigents dels sindicats d'ensenyament. Els docents dels centres públics han protestat en contra de l'actitud del conseller d'Educació, que consideren d'"autoritarisme i menyspreu".

Mestres i professors han protagonitzat una manifestació tranquil·la, a la qual s'han unit a la cua els anti-Bolonya. Els estudiants han arribat a tallar el trànsit de la Gran Via poc abans de les 12.30 hores, encara que en aquesta ocasió no han fet acte de presència unitats dels Mossos d'Esquadra per dissoldre els estudiants, com va passar el dia anterior després del desallotjament de l'edifici central de la Universitat de Barcelona.

El segon moment de tensió s'ha viscut quan la marxa ha arribat a la plaça de Sant Jaume. Aquí, un grup d'uns 150 estudiants contraris al Pla Bolonya ha començat a llançar boles de pintura, globus d'aigua, pals de les pancartes i ous contra la façana del Palau de la Generalitat i contra els agents que en custodiaven la porta. Davant el llançament d'objectes, la policia ha advertit per megafonia que si no s'aturaven emprendrien una càrrega policial. Els joves s'han assegut a la plaça fins que els antidisturbis han marxat.

Un canvi en les polítiques educatives

Els sindicats han informat que la jornada de vaga, la tercera en un any, té molt de seguiment, més del 80% dels professors de Primària i més del 70% de Secundària.

Des de la UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego han exigit un canvi dràstic en la política educativa del govern català i han demanat al president de la Generalitat, José Montilla, que forci la dimissió de Maragall. La secretària general d'USTEC, Rosa Cañadell, ha assegurat que la política educativa no pot construir-se sense escoltar els docents i ha dit que la manifestació era un "clamor" de la comunitat educativa contra el conseller Maragall.

Maragall

Per la seva banda, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, s'ha referit, durant la seva intervenció aquest matí al ple al Parlament, a la vaga de mestres i professors. Ha mostrat el seu respecte pels que han decidit fer l'aturada en protesta per la llei d'educació, però ha descartat dimitir al capdavant de la conselleria, com li han demanat els sindicats.

A més, Maragall ha indicat que la vaga no afectarà els seus plans, si bé intentarà construir ponts per recuperar la confiança dels mestres.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut