Barcelona

El desallotjament dels anti-Bolonya a la UB acaba amb una jornada plena d'aldarulls

Jornada d'aldarulls i protestes dels universitaris anti-Bolonya arran del desallotjament dels 50 estudiants tancats a la Universitat de Barcelona des de feia quatre mesos. Després de la desocupació, els estudiants han tallat dues vegades la Gran Via, i els Mossos hi han carregat en contra amb contundència. Tot seguit, uns cinc-cents estudiants han començat una marxa improvisada i s'han concentrat a la Conselleria d'Universitats per demanar la dimissió de Josep Huguet. El balanç d'hores de tensió i aldarulls ha estat de sis detinguts, que ja han quedat en llibertat, vint estudiants ferits i onze mossos també ferits, un dels quals es troba en estat greu. La jornada s'ha tancat amb una protesta al centre de Barcelona i amb més càrregues policials.

Actualitzat
Desallotjament de la UBLa batalla campal entre els estudiants i els Mossos ha començat ben d'hora al matí, quan la policia ha desallotjat una cinquantena d'estudiants que hi havia tancats a l'edifici del Rectorat de la Universitat de Barcelona. Els alumnes la van ocupar fa uns mesos en protesta per l'aplicació del Pla Bolonya. Va ser el 20 de novembre, al final d'una manifestació contra l'Espai Europeu d'Educació Superior.


Tall a la Gran ViaDurant el desallotjament s'han viscut moments de tensió i d'enfrontaments entre els estudiants i els agents, que han pujat de to quan els anti-Bolonya han tallat la Gran Via entre Balmes i Aribau durant unes dues hores. Cops de porra, cadires d'un bar de plaça Universitat volant, joves immobilitzats a terra... Així s'ha acabat el primer tall de la Gran Via, que ha provocat tres detencions, setze denunciats per desobediència, una vintena d'alumnes ferits i onze mossos també ferits, un dels quals es troba en estat greu. El tall també ha generat problemes importants de trànsit per entrar a Barcelona des de Castelldefels.

Segon tall de la Gran Via

Càrrega policialNo una, sinó dues vegades han tallat la Gran Via. I la policia, que vigilava l'edifici central de la UB, ha tornat a carregar contra els estudiants. Els agents els han dispersat i han optat per improvisar una marxa per diversos carrers de l'Eixample.




Tall al Passeig de GràciaFins a cinc-centes persones s'han arribat a concentrar davant del Departament d'Universitats del passeig de Gràcia, on han demanat la dimissió del conseller Josep Huguet. Un centenar han ocupat momentàniament els jardins del Palau Robert, els Mossos hi han tornat a carregar en contra i n'han detingut tres més.



Concentració davant una comissaria dels mossosA mitja tarda, uns vint estudiants s'han assegut davant la comissaria de les Corts per protestar contra les detencions dels seus companys i per les càrregues policials del matí. La protesta ha acabat sense aldarulls. Cap al tard, la policia ha deixat tots els detinguts en llibertat amb càrrecs.



El dia ha acabat amb més aldarulls

La jornada, però, ha acabat amb més protestes i amb més enfrontaments contra la policia. Els estudiants estaven convocats a una concentració a la plaça Universitat, al davant de l'edifici del Rectorat de la UB, per protestar pel desallotjament del matí. La concentració s'ha convertit en una marxa improvisada. Unes 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, unes 5.000 segons els estudiants, s'han dirigit cap a la plaça de Catalunya. Els universitaris han intentat baixar per les Rambles, però els Mossos els ho han impedit amb una càrrega policial. Per això els estudiants s'han dirigit cap al Portal de l'Àngel, on han fet una seguda.

Posteriorment, els alumnes han anat cap a la Via Laietana, i a l'altura del carrer Ferran hi ha tornat a haver enfrontaments amb els Mossos. Els aldarulls han acabat amb almenys una vintena de persones ferides, entre les quals hi havia diversos periodistes i també un nombre indeterminat de detinguts.

El director general dels Mossos d'Esquadra, Rafael Olmos, ha lamentat que alguns periodistes hagin estat agredits durant les càrregues policials, tot i anar identificats. Olmos ha dit que això no pot tornar a passar, que s'hauran de revisar alguns protocols i que assumeix personalment les responsabilitats.

La UB, tancada i barrada

L'accés a l'edifici històric de la UB ha quedat restringit als professors i treballadors per por que els estudiants el tornin a ocupar. De moment no se sap quan el tornaran a obrir per reprendre-hi les classes.

Les dues cares d'una mateixa moneda 

Els estudiants critiquen els mossosEls estudiants i els professors que els donen suport han qualificat l'acció policial de "més pròpia de la repressió franquista" que no pas dels temps actuals. Asseguren que ha estat una actuació "gratuïta, innecessària i violenta", i lamenten que el rectorat n'hagi demanat el desallotjament. Segons els estudiants, l'acció policial ha "dinamitat" qualsevol via de diàleg i de negociació. En aquest sentit, no descarten que el sector més crític amb el Pla Bolonya s'acabi radicalitzant.

Rafael OlmosUna versió ben diferent és la dels Mossos d'Esquadra. El seu director general, Rafael Olmos, ha assegurat que les càrregues policials han estat "totalment proporcionades" i correctes i ha lamentat que hi hagi hagut mossos, estudiants i fotògrafs ferits. Olmos ha justificat les càrregues dient que la primera s'ha dut a terme perquè els estudiants volien tornar a ocupar el Rectorat, i la segona, perquè tallaven la Gran Via.


Els partits en demanen explicacions a Saura i a Huguet

El desallotjament i les càrregues policials també han arribat al Parlament, on els grups polítics han demanat explicacions al conseller d'Interior, Joan Saura. CiU i el PP també n'han responsabilitzat el conseller d'Universitats, Josep Huguet.

El diputat de la federació nacionalista Antoni Castellà ha recordat a Huguet que fa un any ja el van alertar del que podria passar, perquè no hi havia una política informativa del govern per explicar el pla als estudiants. De la seva banda, el PP ha demanat que el conseller d'Universitats expliqui "per què l'únic lloc d'Europa que té un problema amb Bolonya és Catalunya". Malgrat tot, l'oposició dóna suport al desallotjament, que s'ha fet, diuen, respectant l'autonomia del rector de la UB.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut