Barcelona

Més de 50 ferits en la revolta anti-Bolonya en un dia de violents enfrontaments

Jornada d'aldarulls i protestes dels universitaris anti-Bolonya arran del desallotjament dels 50 estudiants tancats a la Universitat de Barcelona des de feia quatre mesos. Els enfrontaments s'han allargat fins ben entrada la nit d'aquest dimarts. Entre 2.500 i 5.000 persones, segons les fonts, es van manifestar al vespre pel centre de la ciutat. La protesta es va acabar amb 57 ferits: estudiants, mossos, vianants -fins i tot un nen de 10 anys- i periodistes, i un detingut que ja està en llibertat. El director de la policia, Rafael Olmos, ha assumit "tota la responsabilitat" per les càrregues a periodistes i ha assegurat que es revisaran els protocols policials.

Actualitzat
Els enfrontaments entre estudiants i Mossos pel desallotjament dels anti-Bolonya tancats a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona s'han allargat fins ben entrada la nit. Els incidents més greus van començar cap a les deu de la nit, a la confluència del carrer de Jaume I amb la via Laietana, quan els manifestants van voler superar el cordó policial que impedia l'entrada a la plaça de Sant Jaume. A partir d'aquest moment, les dures càrregues policials van ser constants i els aldarulls es van estendre pels carrers del barri de la Ribera, més conegut com el barri del Born.

Aquesta manifestació havia començat a les vuit del vespre, a la plaça de la Universitat, i hi van participar entre 2.500 i 5.000 persones, segons les fonts, que protestaven contra l'actuació dels Mossos en el desallotjament de l'edifici central de la Universitat de Barcelona. 57 persones van resultar ferides: estudiants, mossos, vianants -fins i tot un nen de deu anys- i periodistes, tot i que anaven identificats. 

El director general dels Mossos d'Esquadra, Rafael Olmos, ha lamentat que alguns periodistes hagin estat agredits durant les càrregues policials, tot i anar identificats. Olmos ha dit que això no pot tornar a passar, que s'hauran de revisar alguns protocols i que assumeix personalment les responsabilitats.

Cronologia dels enfrontaments

Desallotjament de la UBLa batalla campal entre els estudiants i els Mossos ha començat aquest dilluns ben d'hora al matí, quan la policia ha desallotjat una cinquantena d'estudiants que hi havia tancats a l'edifici del rectorat de la Universitat de Barcelona. Els alumnes el van ocupar fa uns mesos en protesta per l'aplicació del Pla Bolonya. Va ser el 20 de novembre, al final d'una manifestació contra l'Espai Europeu d'Educació Superior.


Tall a la Gran ViaDurant el desallotjament s'han viscut moments de tensió i d'enfrontaments entre els estudiants i els agents, que han pujat de to quan els anti-Bolonya han tallat la Gran Via entre Balmes i Aribau durant unes dues hores. Cops de porra, cadires d'un bar de la plaça de la Universitat volant, joves immobilitzats a terra... Així s'ha acabat el primer tall de la Gran Via, que ha provocat tres detencions, setze denunciats per desobediència, una vintena d'alumnes ferits i onze mossos també ferits, un dels quals es troba en estat greu. El tall també ha generat problemes importants de trànsit per entrar a Barcelona des de Castelldefels.

Segon tall de la Gran Via

Càrrega policialNo una, sinó dues vegades han tallat la Gran Via. I la policia, que vigilava l'edifici central de la UB, ha tornat a carregar contra els estudiants. Els agents els han dispersat i han optat per improvisar una marxa per diversos carrers de l'Eixample.




Tall al Passeig de GràciaFins a cinc-centes persones s'han arribat a concentrar davant del Departament d'Universitats del passeig de Gràcia, on han demanat la dimissió del conseller Josep Huguet. Un centenar han ocupat momentàniament els jardins del Palau Robert. Els Mossos hi han tornat a carregar en contra i n'han detingut tres més.



Concentració davant una comissaria dels mossosA mitja tarda, uns vint estudiants s'han assegut davant la comissaria de les Corts per protestar contra les detencions dels seus companys i per les càrregues policials del matí. La protesta ha acabat sense aldarulls. Cap al tard, la policia ha deixat tots els detinguts en llibertat amb càrrecs. Al la nit, però, hi va tornar a haver enfrontaments arran d'una manifestació convocada a les vuit del vespre.

Els estudiants i els professors es queixen

Els estudiants critiquen els mossosEls estudiants i els professors que els donen suport han qualificat l'acció policial de "més pròpia de la repressió franquista" que no pas dels temps actuals. Asseguren que ha estat una actuació "gratuïta, innecessària i violenta", i lamenten que el rectorat hagi demanat el desallotjament de l'edifici central. Segons els estudiants, l'acció policial ha "dinamitat" qualsevol via de diàleg i de negociació. En aquest sentit, no descarten que el sector més crític amb el Pla Bolonya s'acabi radicalitzant.


Els partits en demanen explicacions a Saura i a Huguet

El desallotjament i les càrregues policials també han arribat al Parlament, on els grups polítics han demanat explicacions al conseller d'Interior, Joan Saura. CiU i PP també n'han responsabilitzat el conseller d'Universitats, Josep Huguet.

El diputat de la federació nacionalista Antoni Castellà ha recordat a Huguet que fa un any ja el van alertar del que podria passar, perquè no hi havia una política informativa del govern per explicar el pla als estudiants. De la seva banda, el PP ha demanat que el conseller d'Universitats expliqui "per què l'únic lloc d'Europa que té un problema amb Bolonya és Catalunya". Malgrat tot, l'oposició dóna suport al desallotjament, que s'ha fet, diuen, respectant l'autonomia del rector de la UB.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut