Barcelona

Un llibre revela que la relació entre El Chino i El Tunecino van ser claus per l'11-M

Coincidint amb els 5 anys dels atemptats de l'11-M, els periodistes Ignacio Orovio i Justin Webster, han publicat el llibre d'investigació "Conexión Madrid", que reconstrueix la vida i la personalitat dels dos principals implicats en els atemptats de l'11 de març a Madrid: Jamal Ahmidan, àlies "El Chino", i Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet, àlies "El Tunecino". El llibre, publicat a Editorial Debate, explica que si El Chino i El Tunecino no s'haguessin conegut a Espanya, uns set mesos abans de l'atemptat, gairebé segur que l'11-M no s'hauria produït mai.

Actualitzat
"Conexión Madrid. Cómo y por qué Sarhane y Jamal se convirtieron en terroristas y yihadistas" reconstrueix les vides paral·leles de Jamal Ahmidan i Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet, dos dels líders de la cèl·lula que va perpetrar els atemptats de Madrid. El primer era un delinqüent. El segon un fanàtic religiós, però la trobada d'aquestes dues personalitats tan diferents, el setembre de 2003, hauria estat decisiva per a la preparació i l'execució dels atemptats de Madrid, segons expliquen els autors en el llibre.

En concret, expliquen Orovio i Webster, El Tunecino era un estudiant de doctorat tunisià amb una molt bona formació. Provenia de la classe mitjana i era molt religiós. El Chino, en canvi, era un traficant de droga marroquí, sense cap interès en la religió, que es va passar anys prenent droga i vivint la nit de Madrid.

Ignacio Orovio, periodista de "La Vanguardia" i amb amplis coneixements de política i de l'islamisme radical, i Justin Webster, periodista i director de documentals, han investigat durant tres anys les biografies dels dos líders islamistes i han viatjat al Marroc, Tunísia, Turquia, Holanda i la Gran Bretanya. El llibre s'ha fet a partir de l'anàlisi de 100.000 pàgines de documents jurídics i entrevistes amb els familiars, amics, companys de feina i coneguts dels dos protagonistes.

La investigació s'ha publicat ara en forma de llibre però les mateixes investigacions ja es van recollir en un documental "The Madrid connection", estrenat el 2007 per la BBC i TVC.

El llibre revela també el gran odi que tenen els dos protagonistes cap als occidentals, és als no musulmans, quan El Chino estava casat amb una espanyola i tenia bona relació amb la família política i El Tunecino va poder estudiar a Espanya gràcies a una beca del govern espanyol. "Conexión Madrid" demostra, finalment, que el terrorisme d'origen islàmic no necessita grans organitzacions ni un enllaç directe amb Al-Qaeda.

El Chino i El Tunecino són dos dels set responsables de l'11-M que es van suïcidar dies després de l'atemptat a Madrid.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut