Madrid

Garzón s'inhibeix del "cas Gürtel" i el trasllada al TSJPV perquè hi troba indicis contra Francisco Camps

El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, s'ha inhibit del "cas Gürtel" que investiga una presumpta trama de corrupció que esquitxa càrrecs del Partit Popular. Garzón traspassarà la investigació al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) perquè hauria trobat indicis de responsabilitat penal contra el president d'aquesta comunitat autònoma, Francisco Camps, i contra el secretari general del PP de València i diputat autonòmic, Ricardo Costa. Garzón s'inhibirà també en favor del Tribunal Superior de Madrid en haver trobat indicis contra l'exconseller d'Esports madrileny, Alberto López Viejo, i dos diputats regionals més.

Actualitzat
Baltasar Garzón s'ha inhibit en favor del TSJPV després que la Fiscalia Anticorrupció no trobés cap indici que demostrés la implicació de parlamentaris nacionals o eurodiputats en aquesta suposada trama de corrupció. Per això, el va instar a enviar el cas als tribunals superiors de Madrid i València. I és que només s'han trobat indicis que impliquessin diputats o càrrecs d'aquestes dues comunitats.

En el cas del País Valencià, el magistrat ha trobat indicis contra el seu president, Francisco Camps, i també contra l'exsecretari d'Organització del PP valencià, José Víctor Campos Guinot, i el cap de gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret Parreño.

Pel que fa a la Comunitat de Madrid, Baltasar Garzón sospita de la presumpta vinculació en la trama de corrupció de l'exconseller d'Esports del govern madrileny, Alberto López Viejo. Va presentar la seva dimissió el febrer passat perquè "no es confongui la trama amb la il·luminació i el so dels actes de la Comunitat de Madrid", segons va dir la presidenta de Madrid Esperanza Aguirre. A banda de López Viejo, també hi ha indicis contra els diputats regionals del PP, Alfonso Bosch i Benjamín Martín Vasco.

El procés judicial va començar el 9 de febrer passat. El jutge va començar a prendre declaració al presumpte cervell de la trama, Francisco Correa, al seu cosí, Antoine Sánchez, i a l'exsecretari d'Organització del PP gallec, Pablo Crespo. Ells tres són els únics dels 37 imputats que han acabat a la presó després que Garzón acabés els interrogatoris.

Camps diu que té "la consciència tranquil·líssima"

Hores abans que el jutge Baltasar Garzón fes públic aquest anunci, el president de la Generalitat Valenciana se sotmetia a una sessió de control, on ha sortit el tema de la seva presumpta implicació en el "cas Gürtel". Francisco Camps ha defensat "la independència del poder judicial" i ha assegurat que "té la consciència tranquil·líssima". Sobre qui són els seus amics, Camps ha dit que "són els cinc milions de ciutadans que viuen a la Comunitat Valenciana".

La portaveu de Compromís a la cambra valenciana, Mònica Oltra, ha preguntat al president sobre la suposada reunió que va mantenir amb el vicepresident del CGPJ, Fernando Rosa, reunió que ha titllat de "degradant". Francisco Camps ha explicat que davant la petició d'algunes comunitats autònomes perquè la justícia s'acabés en l'àmbit autonòmic, la trobada era una manera "amigable" d'expressar que el seu govern "respectarà el que marqui la Constitució" i que "no reclamarà mai que es divideixi el poder judicial".

ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut