Barcelona

Protecció Civil recomana no fer cap activitat a l'aire lliure pel vent i la neu

El govern ha pres nota de l'impressionant temporal de vent del gener amb sis morts i ara vol evitar la descoordinació d'aquells dies. Protecció Civil ha aconsellat que se suspenguin les activitats a l'aire lliure, com excursions o esports, durant tot el divendres a les comarques del nord i el sud de Catalunya. Es preveuen vents de fins a 160 km/h a l'Alt Empordà, el Baix Ebre, el Baix Camp i el Montsià, que podrien arribar fins als 120 km/h a la resta del territori. El vent bufa fort des d'aquest dijous al vespre i s'espera que bufi amb més força durant la matinada i aquest divendres. El vent ja ha ferit un noi de Cornellà de Llobregat quan li ha caigut al cap una peça d'un extractor de fums.

Actualitzat
El director de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha advertit en una roda de premsa que la situació meteorològica per a les pròximes 36 hores -comptades des de dijous al vespre- "és complicada", amb risc de fortes nevades i ventades. Aquesta vegada s'han curat en salut i Protecció Civil ha recomanat no fer cap activitat a l'aire lliure, com per exemple excursions, esports o sortides, durant tot divendres a les comarques del nord i el sud del país. Mora ha demanat que se suspenguin les activitats preparades en "zones no controlades" i en les "zones elevades" de les comarques amb més risc.

Segons Protecció Civil, aquest divendres hi haurà vents forts que podrien arribar a puntes de 160 quilòmetres per hora a l'Alt Empordà, el Baix Camp, el Montsià i el Baix Ebre. Josep Ramon Mora ha indicat el risc que aquestes comarques passin del nivell d'alerta 1 al 2. El temporal està previst que duri fins diumenge. A la resta del territori es podrien registrar ràfegues de fins a 90 quilòmetres per hora. Segons ha informat la Generalitat, també un avís per risc d'onades superiors als 2,5 metres d'alçada a l'Alt i al Baix Empordà, i també en menor probabilitat a la Selva.

El Departament d'Educació ha recomanat a tots els centres escolars que suspenguin les activitats fora de les instal·lacions. Una recomanació que Mora fa a tots els ciutadans, sobretot als dels extrems del país, el Pirineu i el Prepirineu.

L'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla Bàsic d'Emergència en fase de prealerta per vents de fins a 90 quilòmetres per hora. Tot i això, la previsió és que la situació a la capital catalana no sigui tan extrema com la que es va viure entre el 24 i el 25 de gener.

Els bombers, en alerta

Fins ara, els Bombers de la Generalitat han fet un més d'un centenar de sortides relacionades amb el vent sobretot a les comarques del sud de Catalunya. Des de dijous i fins dos quarts de nou d'aquest matí, els bombers havien fet 124 serveis, la majoria dels quals a Tarragona i les Terres de l'Ebre però també a l'àrea metropolitana. Aquest dijous, una xemeneia d'extracció de fums d'un establiment comercial ha caigut sobre un vianant al número 10 de l'avinguda Ildefons, de Cornellà de Llobregat, i li ha causat ferides de diversa consideració que han obligat a traslladar-lo a l'Hospital de Bellvitge.

La majoria de feines dels bombers, però, s'han centrat sobretot a retirar tanques i arbres que han caigut i retirar o reforçar elements de les façanes d'alguns edificis. A les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona, els equips d'emergència han hagut de fer 35 sortides per assegurar diversos elements i per apagar un incendi que va cremar quatre hectàrees de canyissar, a Amposta. El temporal també ha dificultat el transport marítim a la costa i les comunicacions aèries a l'aeroport de Girona.

El vent també sembla que ha estat la causa de diversos accidents de trànsit.Diferents vehícles han bolcat en carreteres i autopistes provocant alteracions de trànsit.

Dimecres a la nit ja es van registrar ratxes de 83 quilòmetres per hora a Mas de Barberans, al Montsià, i de 119 a Portbou, a l'Alt Empordà.

Les nevades

El Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat) es manté activat en fase d'alerta i es poden superar els 20 centímetres en cotes superiors als 500 metres a les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Vall d'Aran, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Ripollès. A partir del matí baixarà el grau de probabilitat, sobretot pel que fa a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès.

El temporal també afecta l'Estat

A la resta de l'estat hi ha 15 comunitats en alerta pel temporal. El vent ha causat incidents a molts llocs de la Península, començant per Galícia, on les males condicions de la mar han obligat la flota pesquera a quedar-se a port. A Avilés, a Astúries, l'Ajuntament va haver de tancar dijous un poliesportiu perquè la força del vent va endur-se'n una part del sostre.

Al port de Palma, un cop de vent de més de 100 quilòmetres per hora va fer que l'amarra de la passarel·la d'un creuer es trenqués en el moment que els passatgers estaven baixant a la terminal. Quatre persones van haver de ser rescatades de l'aigua. Una va resultar ferida i la resta van ser ateses per hipotèrmia.

A Benidorm, a Alacant, s'ha hagut de suspendre la primera semifinal de la Copa Davis de tenis perquè el vent ha causat desperfectes a l'estructura de les grades que s'havia construït per a l'esdeveniment al parc temàtic Terra Mítica.

També va sortir volant per la força del vent un tros de la tanca fronterera entre Melilla i el Marroc. Allà també es van interrompre les comunicacions marítimes amb la Península, i a Ceuta es van haver de suspendre les classes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut