Bilbao

Patxi López: "El PNB ha d'assumir que no és el règim ni la religió d'Euskadi"

El candidat socialista Patxi López ha dit que se sent "legitimat" per buscar els suports necessaris per ser lehendakari després dels resultats de les eleccions de diumenge que els van donar un 30,7% dels vots. El candidat del PSE ha destacat el "resultat històric" obtingut i ha afirmat que la ciutadania ha escollit "un projecte de canvi, de diàleg social i d'unitat de totes les forces polítiques per posar fi al terrorisme". En la primera valoració dels comicis bascos ha subratllat que els socialistes han guanyat als grans municipis on governen, fet que demostra que "fem les coses molt bé i els ciutadans ho valoren".

Actualitzat
"La ciutadania basca ha tancat un cicle i ha obert la porta a un altre projecte." Ho ha dit Patxi López en la primera compareixença després dels comicis en què el PSE va resultar la segona força més votada, amb un augment de més de 40.000 vots. Patxi López ha contraposat els bons resultats electorals obtinguts pels socialistes als dels PNB, que "han perdut més de 63.000 vots, tot i mantenir escons".  

Patxi López ha explicat que "al PNB com a partit més votat li correspon iniciar els contactes i respectarem els temps", però ha tornat a dir que no renuncia a buscar els suports necessaris per governar el País Basc. "Jo no renuncio a buscar els suports necessaris per ser lehendakari, m'hi sento legitimat".

Per això, el candidat socialista ha dit que volia denunciar el discurs que des de sectors del PNB s'ha fet "dient que els comicis no han estat nets sinó tramposos". Patxi López ha dit que no es pot intentar "deslegitimar un procés electoral que no admet retrets". A més, també ha insistit que "si el PNB no és al govern no passarà res". Patxi López ha denunciat el discurs de la por al canvi que, al seu parer, està fent el PNB i els ha advertit que no accepta "amenaces de cap partit". "Ja n'hi ha prou d'amenaces, com si una profecia bíblica digués que el PNB ha d'estar al govern i que, si no, s'obren les portes de l'infern", ha assegurat. I encara ha continuat recomanant al PNB que assumeixi d'una vegada "que és un partit més, no un règim o la religió d'Euskadi".

En últim lloc, el candidat socialista ha explicat que "l'esquerra abertzale que dóna suport a la violència està en el moment més baix".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut