Barcelona

L'administrador de la llibreria Kalki nega actituds xenòfobes i apologia del nazisme

L'administrador de la llibreria Kalki de Barcelona ha negat haver fet apologia del nazisme i haver mantingut actituds xenòfobes. El judici contra aquest acusat i tres persones ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona. La fiscalia demana per a ells fins a vuit anys de presó per haver venut material d'ideologia nazi.

Actualitzat
L'Audiència de Barcelona acull des d'aquest dilluns el judici contra els responsables de la llibreria Kalki, l'editorial Nueva República i una associació d'ideologia neonazi, tots acusats d'un delicte continuat de difusió d'idees genocides. En aquesta primera jornada, Óscar Panadero, que durant un any va administrar la llibreria Kalki, ha negat les actituds xenòfobes.

Tot i això, Panadero ha admès que és nacionalsocialista integrant de l'associació Cículo de Estudios Europeos, que es dedicava a l'estudi de pobles i races. L'acusat, que ha volgut remarcar que en l'escorcoll a la seva llibreria els Mossos només es van endur en 15% dels llibres, ha afegit que no és cert que negui l'holocaust jueu, com l'acusa SOS Racisme, i que al contrari, el condemna.

La fiscalia demana penes d'entre 5 i 8 anys de presó i multes de fins a 27.000 euros per a quatre dels acusats, ja que considera que es dedicaven a distribuir i a vendre tota mena de publicacions on es nega l'holocaust i tot el patiment del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial.

L'any 2003, els Mossos d'Esquadra van intervenir, a la desapareguda llibreria Kalki, més de 10.000 llibres, vídeos i publicacions on es feia apologia del nazisme, s'incitava a la discriminació racial i es negava el genocidi jueu. També es van comissar llibres on es fa una exaltació dels règims feixistes totalitaris. A tres dels processats també se'ls acusa d'associació il·lícita, perquè van fundar una entitat que es dedicava a difondre la ideologia nacionalsocialista.

Demanen la rectificació del Codi Penal


Precisament, coincidint amb l'inici d'aquest judici, 700 entitats, encapçalades per l'Amical de Mauthausen i SOS Racisme, que exerceix d'acusació particular en aquest judici, han demanat que el Codi Penal incorpori com a delicte la negació de l'holocaust. En un manifest que han presentat membres d'aquestes entitats, es demana una "rectificació" de l'actual Codi Penal per condemnar explícitament el negacionisme, les expressions contra els drets humans i totes les doctrines que generen odis per motius racistes, xenòfobs, ideològics, per orientació sexual o malaltia.
Anar al contingut