Barcelona

Pepe Rubianes mor als 61 anys a causa d'un càncer de pulmó

L'actor Pepe Rubianes ha mort aquest diumenge al matí a Barcelona, a casa seva, a conseqüència d'un càncer de pulmó. Rubianes tenia 61 anys i havia deixat els escenaris des de l'abril de l'any passat per recuperar-se de la seva malaltia. L'actor va néixer a Villagarcía de Arousa, però des de ben petit havia viscut a Barcelona. Conegut per la seva ironia i el sentit de l'humor amb què observava la societat que l'envoltava, l'actor galaicocatalà, com ell es definia, es va donar a conèixer pels seus irreverents monòlegs. El seu darrer espectacle va ser "La sonrisa etíope".

Actualitzat
Rubianes era conegut pels seus espectacles de monòlegs irònics amb què ben aviat es va fer un lloc als escenaris. 

L'actor va fer les seves primeres aparicions en el món del teatre de la mà de la companyia Dagoll Dagom i també va col·laborar amb la companyia Els Joglars. Però durant la dècada dels 80 començaria una carrera en solitari que ràpidament el consagraria com un dels actors de més prestigi i èxit.

Rubianes s'aniria consolidant-se amb muntatges com "Pay-pay" o "Sin palabras", que el van portar a actuar per diverses localitats espanyoles i també a creuar l'oceà per mostrar les seves creacions a Amèrica.

Sense deixar el teatre, Rubianes també va explorar altres mitjans i a la dècada dels 90 es va iniciar en la televisió posant-se en la pell de "Makinavaja".

El 1995, l'actor galaicocatalà va recopilar el millor de la seva trajectòria sobre els escenaris a "Rubianes: 15 años".

Però la seva creació de més èxit va ser "Rubianes solamente", que va estrenar el 1997 i es va mantenir als escenaris nou anys fins al 2006. En aquesta obra, Rubianes exposava les seves reflexions amb ironia i bon humor i es definia com un actor galaicocatalà, perquè va néixer a Galícia però va viure des de ben petit a Catalunya.

El 2006 Rubianes va dirigir l'obra "Lorca eran todos", que va estar envoltada de polèmica per les seves declaracions sobre la unitat d'Espanya, unes paraules que van portar l'actor als tribunals.

Allunyat dels escenaris des de l'abril

L'actor i humorista Pepe Rubianes va anunciar l'abril de l'any passat que li havien diagnosticat un càncer de pulmó i que interrompia durant sis mesos l'espectacle que estava representant al Club Capitol de Barcelona, "La sonrisa etíope".

Amics i companys el recorden

Diversos amics i companys de l'actor i altres personalitats han volgut recordar i lloar la seva figura.

El periodista de Catalunya Ràdio Xavier Graset ha rememorat les col·laboracions que va fer al programa "El món s'acaba" de Catalunya Ràdio durant quatre anys. Graset ha dit que l'actor era "un esperit lliure, que vivia com pensava i com sentia", i que aquesta era una de les seves principals virtuts.

L'actor Carles Flavià, íntim amic de Pepe Rubianes, ha volgut destacar un altre aspecte de l'actor, el vessant més seriós fora dels escenaris i de compromís polític, un vessant que Flavià identifica amb l'espectacle "Lorca eran todos".

També l'ha recordat als micròfons de Catalunya Ràdio el periodista Albert Om, que ha volgut remarcar la intensitat amb què va viure els seus darrers anys, i Manuel Fuentes, que ha posat l'accent en la força de Rubianes dalt dels escenaris. El periodista i humorista Toni Soler ha destacat que també "li agradava parar" i gaudir de la vida més enllà de la feina teatral.

Una altra amiga, l'escriptora Maruja Torres, ha destacat la capacitat de Rubianes de fer reflexionar a través de l'humor i ha definit l'actor com algú que "deia veritats com punys" i que pertanyia "a una generació políticament incorrecta, afortunadament". 

Albert Boadella, director d'Els Joglars, ha volgut apreciar el "sentit del teatre" de Rubianes i ha valorat la seva mort com una molt mala notícia.

També han tingut paraules de record per a Rubianes el president de la Generalitat, José Montilla, que ha lamentat una "gran pèrdua per a la cultura catalana" i ha ressaltat la "vitalitat tremenda" de l'actor, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, qui ha dit que la ciutat ha perdut un dels seus actors de referència.

ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut