Barcelona

Baixa un 20% el nombre de joves espanyols que fan esport

El nombre de joves de 16 a 34 anys que fan esport ha baixat un 20% des del 1995, segons l'estudi "Esport, salut i qualitat de vida", que avui ha presentat la Fundació la Caixa. El treball, coordinat pel professor del Consell Superior d'Investigacions Científiques Eduardo Moyano, es basa en 2.000 enquestes que constaten el contrast que hi ha entre el valor que donen els ciutadans a l'esport i com de poc el practiquen. Pel que fa a la població general, només un 36%, quatre de cada deu espanyols, fan alguna activitat esportiva, i únicament dos de cada deu la practiquen amb freqüència. Per sexes, fan esport el 58% dels homes davant del 42% de les dones.

Actualitzat
La falta de temps, el desinterès, la feina, les càrregues familiars i la mandra són les raons que justifiquen la inactivitat dels ciutadans, segons ha explicat David Moscoso, responsable científic del treball. Andalusia, amb un 45%; Madrid i Catalunya, amb un 43%, i La Rioja, amb un 40%, són les regions en què més ciutadans fan esport, mentre que a Extremadura, amb un 29%; Castella-la Manxa, amb un 30%, i Galícia, Andalusia i Cantàbria, amb un 33%, són la que tenen una taxa de practicants més baixa.

L'estudi revela a més que no tenir feina, ser mestressa de casa o persona gran, divorciada, separada o vídua i no tenir antecedents familiars de pràctica esportiva són elements que contribueixen a una vida sedentària, i que la dedicació a l'esport augmenta amb el nivell d'estudis, la qualificació laboral i els ingressos.

Pel que fa als joves, els resultats de l'estudi constaten que si l'any 1995 el 60% dels joves practicava esport, el 2008 només en fan un 48%, i que la tendència és que cada vegada es practiqui menys. A més, ha puntualitzat Moscoso, només set de cada deu joves afirmen caminar diàriament, i més de la meitat, el 54%, diuen que es passen el dia asseguts o drets i sense realitzar grans esforços físics. La importància adquirida per l'anomenat oci digital i el nocturn, i la pressió per adquirir més formació i qualificació són els arguments que, segons els joves enquestats, els impedeixen dedicar més temps a l'esport i a les relacions socials.

Entre les persones més grans de 65 anys, en què hi ha un alt grau de sedentarisme, només dos de cada deu practiquen algun esport. A més, el 64% declaren que passegen diàriament, una activitat gratuïta que en el cas dels pensionistes amb escassos recursos econòmics supleix la dedicació a l'exercici.

Com a solució a aquesta situació, els autors de l'estudi suggereixen promulgar una nova llei de l'esport que fomenti aquesta activitat, reforçar l'esport a l'escola perquè en abandonar-la tinguin l'hàbit de fer-ho i no el deixin, i obrir les instal·lacions esportives de les escoles a les tardes per fer-los accessibles. A més, proposen que les empreses fomentin l'activitat física amb instal·lacions pròpies o concertades "perquè un treballador esportista pot estalviar 600 euros anuals en baixes", afavorir l'activitat esportiva en família i introduir la figura del metge esportiu en l'assistència primària perquè recomani fer esport a tots els usuaris.
Anar al contingut