Barcelona

Treballar en un ambient amb nicotina és com fumar quatre cigarretes al dia

Un estudi que han fet conjuntament l'Agència de Salut Pública de Barcelona i l'Institut Català d'Oncologia posa en evidència que, tot i que no es pot fumar als llocs de feina, els no-fumadors continuen exposats a la nicotina, sobretot aquells que treballen en bars i restaurants. L'estudi mostra que treballar tota una jornada laboral en un ambient de nicotina equival ha haver fumat entre tres i quatre cigarretes al dia. És per això que l'estudi conclou, entre altres coses, que la prohibició de fumar en tots els locals d'oci i restauració evitaria la mort de 1.000 treballadors del sector.

Actualitzat
Quin ha estat l'impacte real de la prohibició de fumar als llocs de treball i com afecta especialment en el sector de l'hostaleria i restauració? Aquest ha estat el doble objectiu d'un estudi dut a terme per l'Agència de Salut Pública de Barcelona en col·laboració amb l'ICO, l'Institut Català d'Oncologia, en un projecte en què han col·laborat cinc comunitats autònomes i on s'evidencia que, tot i que no es pot fumar als llocs de feina, els no-fumadors continuen exposats a la nicotina, sobretot aquells que treballen en bars i restaurants. La prohibició evitaria la mort de 1.000 treballadors del sector.

Mesurar el nivell de nicotina a l'aire amb un sistema de filtres és un dels mètodes utilitzats per determinar l'impacte del tabaquisme als llocs de treball, mentre que l'analítica de la saliva és el millor indicador per determinar-ne els efectes entre els treballadors. Els estudis conclouen que treballar una jornada laboral en un ambient de nicotina equival a fumar entre tres i quatre cigarretes al dia.

Concretament en el sector de la restauració, es van fer mostres en establiments abans de l'entrada en vigor de la llei i un cop ja aprovada. Es van triar locals amb zones delimitades per a fumadors i no fumadors, lliures de fum i també establiments on es continua fumant. Amb l'extracció de saliva dels treballadors dels locals es pot mesurar el nivell de cotinina, un derivat de la nicotina que es troba tant entre els fumadors com entre els no-fumadors, i que el cos assimila a través de la sang. Mentre que als espais lliures de fum la concentració de cotinina es redueix gairebé el 64%, als locals on es continua fumant els treballadors han augmentat l'exposició al tabac un 20%.

Un dels investigadors de l'Institut Català d'Oncologia, Esteve Fernández, ha explicat a TV3 que "la llei diu que tots els llocs de treball han de ser lliures de fum. Per això no es fuma en una perruqueria, una oficina, una agència de viatges i, en canvi, l'hostaleria n'és una excepció. Els treballadors de la restauració estan pagant l'excepció. Perquè encara que les zones estiguessin molt ben fetes, el treballador es mou pertot arreu."

Segons ha calculat l'estudi, si es prohibís fumar completament, com s'ha fet a Irlanda o Itàlia, se'n beneficiarien prop d'un milió i mig de treballadors, dels quals la meitat no són fumadors. Tot i així, en comparació amb altres comunitats autònomes, l'aplicació de la llei a Catalunya es considera entre les millors de l'Estat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut