Barcelona

Els afectats per la pujada de les hipoteques s'organitzen per trobar solucions

Un grup de ciutadans afectat per la crisi que no poden pagar la hipoteca o que tenen serioses dificultats per fer-ho han començat a organitzar-se per trobar solucions. Així, han creat una xarxa de suport i han convocat algunes mobilitzacions. La plataforma, anomenada Afectats per la Hipoteca, s'ha reunit en assemblea a Barcelona i Terrassa aquest cap de setmana. El Consell General del Poder Judicial calcula que durant el 2009 hi haurà més de set mil desnonaments a Espanya per impagament de la hipoteca.

Actualitzat
Una setantena de persones ha constituït a Barcelona el grup Afectats per la Hipoteca per fer visible la situació que viuen milers de famílies que no poden fer front a la hipoteca. L'objectiu és unir esforços per trobar solucions reals i denunciar els abusos dels bancs. 

Impulsada per diversos col·lectius, com V de Vivienda i amb el suport d'entitats com els advocats dels Col·lectiu Ronda, la idea que hi ha darrere d'aquesta iniciativa és "instar els bancs a negociar i a assumir la seva responsabilitat en aquesta situació".

El grup considera que a causa de la crisi immobiliària i l'atur, moltes persones no poden fer front als pagaments de la hipoteca, i les pujades de l'euríbor també han multiplicat els deutes de molta gent.

Respecte a la proposta d'una moratòria de dos anys que planteja el govern, el col·lectiu denuncia que "només és una ajuda per als bancs, perquè poden voluntàriament acollir-se a aquesta mesura, ja que els usuaris no ho poden exigir".

La plataforma també parla de la implantació d'una iniciativa del govern basc que consisteix que l'administració força els bancs a renunciar a un part del deute perquè pugui comprar les cases hipotecades a un preu més baix i convertir-les en un parc públic d'habitatge de lloguer social. Amb aquesta fórmula, les persones hipotecades deixen de ser propietàries però poden seguir vivint a casa en règim de lloguer.

Un dels temes urgents amb què volen treballar els afectats per la crisi és evitar els desnonaments, "perquè hi ha milers de famílies que estan entrant en una fase d'execució hipotecària i poden perdre la casa en els pròxims mesos". Aquest col·lectiu considera que en un país on hi ha milers de pisos buits, "no es pot acceptar que la gent es quedi al carrer".
Anar al contingut