Barcelona

El govern també lluitarà al Congrés perquè les ONG catalanes no es quedin sense subvenció

La Generalitat farà pressió al Congrés de Diputats contra l'ordre del govern espanyol que deixa les ONG que només treballen a Catalunya sense la subvenció procedent de la declaració de la renda. El president català, José Montilla, ha afirmat que els tres partits del govern impulsaran una iniciativa legislativa contra una mesura que consideren "inacceptable i injusta amb Catalunya". Al mateix temps, pot avançar la via judicial, a través d'un recurs al Tribunal Constitucional, per un conflicte de competències. Si no canvia la situació, les ONG catalanes no veuran ni un cèntim del 0,7% de l'IRPF que es destina a aquestes entitats.

Actualitzat
En la sessió de control al Parlament, aquest dimecres el president de la Generalitat ha qualificat d"'inacceptable" l'ordre del Ministeri d'Educació, Política Social i Esports, que encapçala Mercedes Cabrera, que estableix que només podran rebre la subvenció -el 0,7% de l'IRPF- les ONG amb matriu espanyola. És a dir, que les que treballin exclusivament a Catalunya en quedaran al marge i no en veuran ni un cèntim.

José Montilla ha afirmat que, si prosperés l'ordre, hi hauria "una doble discriminació: s'incompliria la voluntat dels contribuents per una banda i, per l'altra, les persones més vulnerables catalanes rebrien menys recursos que les d'altres comunitats autònomes". Per això ha deixat clar que el govern continuarà "negociant fins al final per evitar aquesta normativa en els termes que està formulada". Si les converses fracassen, la Generalitat presentarà un conflicte de competències al Constitucional. O sigui, recorrerà contra l'ordre davant de la justícia.

A Catalunya, en la declaració de la renda de l'any passat, un 57% dels contribuents van marcar la casella per destinar l'ajuda a les ONG, un percentatge superior al de les persones que cedeixen els diners a l'Església catòlica.

La diputada d'ICV-EUiA Dolors Camats ha remarcat aquestes dades i el fet que l'ordre de Cabrera "relegarà el 40% de les ONG" de Catalunya. Camats ha demanat a Montilla "que s'hi impliqui i mantingui la fermesa".

Camats ha recordat que el Congrés ja va aprovar una moció, amb el suport de tots els grups, que va en la línia contrària a la de l'ordre ministerial. En concret, aposta per "territorialitzar" l'ajuda del 0,7%.

També s'ha pronunciat en aquest sentit el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que creu que l'ordre és una mostra de més de les "actituds hostils" del govern espanyol envers Catalunya.
Anar al contingut