Barcelona

Els jutges van a la vaga per primera vegada a la història

La vaga que aquest dimecres afectarà l'estat espanyol no té precedents. Mai fins ara els jutges s'havien declarat en vaga, però diuen que estan cansats d'esperar que la classe política els solucioni els problemes estructurals de la justícia. És per això que dues de les quatre associacions judicials de l'Estat han fet una crida a la mobilització, una protesta que podrien seguir fins a 4.000 professionals. La vaga està envoltada d'interrogants com ara si està justificada, si els jutges tenen dret a secundar aquest tipus de protesta i si perjudicarà els ciutadans. Els jutjats que seguiran la vaga han dedicat aquest dimarts a notificar als ciutadans afectats la suspensió dels judicis que hi havia previstos. El govern espanyol ha fet una crida al "seny" i ha instat els jutges a anar a treballar.

Actualitzat
Els jutges tenen un volum de feina que no poden assumir per la manca de recursos. Això és el que diuen les dues associacions judicials que han convocat la vaga d'aquest dimecres, el Fòrum Judicial Independent i l'Associació Judicial Francisco de Vitoria.

La situació a Catalunya és una mica diferent, tal com ha explicat el magistrat de la sala social del Tribunal de Justícia de Catalunya, Sebastian Moralo, en declaracions al 3/24. Moralo assegura que la Generalitat ha fet un esforç inversor "important" per millorar l'administració de justícia a Catalunya i que es pot treballar millor que a la resta de l'Estat. Tot i així, ha recordat que "encara treballem amb papers i no tenim un sistema informàtic adequat". En aquest sentit, ha explicat que molts ordinadors no estan interconnectats i que això provoca molts problemes de coordinació entre departaments.

La protesta d'aquest dimecres, però, té el rebuig frontal del govern espanyol. El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha fet una crida als jutges i els ha demanat "seny" per evitar una vaga que, segons ell, suposarà una "degradació del sistema".

La protesta ha aixecat moltes incògnites com ara si està justificada, si els jutges tenen dret a fer vaga o de quina manera afectarà els ciutadans.

La vaga està justificada?

Segons Conrado Gallardo, portaveu del Fòrum Judicial Independent, la vaga està justificada pel "profund estat de deteriorament de la justícia", una situació que atribueix a la "manca d'inversions". Afirma que "no tenen cap manera més de posar de manifest el problema que viuen" i assegura que "hem demostrat tenir una paciència infinita, pensant que tard o d'hora la classe política resoldria les mancances de la justícia".

Julio Pérez, secretari d'Estat de Justícia, i Fernando de Rosa, vicepresident del Consell General del Poder Judicial, consideren, en canvi, que la vaga no està justificada. Tots dos aposten pel diàleg com a via per resoldre els problemes. De Rosa, però, acusa el ministre de Justícia de manca de lideratge per tirar endavant reformes processals.

Els jutges tenen dret de vaga?

Per Pérez, la Constitució espanyola prohibeix expressament que els jutges es puguin organitzar en sindicats i recorda que són servidors públics diferents de la resta de funcionaris. De Rosa, en canvi, considera que aquesta qüestió no està prou tractada i creu que el Ministeri de Justícia hauria de regular "obligatòriament" aquest dret.

Des del Fòrum Judicial Independent, Gallardo assegura que la vaga tira endavant i ha qualificat el Consell General del Poder Judicial d'"irresponsable" per no haver decretat serveis mínims. Gallardo ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha explicat que "nosaltres serem responsables i garantirem els drets fonamentals dels ciutadans".

Quines conseqüències pot tenir la protesta?

Els jutges consideren que els ciutadans no notaran pràcticament la protesta. Una opinió que no comparteix el govern espanyol i tampoc el Consell General del Poder Judicial, que creu que el principal problema és que els ciutadans no sabran entendre la mobilització.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut