Madrid

La ministra Cabrera anima les ONG catalanes a fer-se espanyoles

La ministra d'Educació i Política Social, Mercedes Cabrera, ha animat les ONG catalanes a unir-se amb d'altres de la resta de l'Estat per poder continuar rebent diners provinents de les declaracions de la renda. La solució que proposa la ministra arriba després que el Tribunal Constitucional va decidir deixar fora de les subvencions públiques les ONG que només actuïn a Catalunya. La Generalitat ja ha anunciat que recorrerà la sentència.

Actualitzat
La convocatòria de subvencions derivades de la creueta a les declaracions de la renda es posarà en marxa aquesta primavera i no exclou cap ONG local o autonòmica, diu Cabrera. Això sí, per optar-hi hauran de crear "xarxes que superin el marc autonòmic". La solució no agrada gens al govern català, que ja hi ha respost.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Montserrat Capdevila, ha anunciat que la Generalitat presentarà un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió del Ministeri de d'Educació, Política Social i Esports de "blindar" jurídicament la possibilitat que les ONG que actuen en l'àmbit només català puguin rebre diners procedents de la casella de l'IRPF de l'impost sobre la renda.

En un descans d'una reunió amb els tots els consellers del ram en què la ministra Cabrera ha confirmat la decisió, Capdevila ha explicat als periodistes que el nou criteri del govern espanyol exclourà un 40% de les entitats catalanes, cosa que ha qualificat d'"inadmissible".

La titular d'Acció Social ha recordat que aquest és un àmbit que correspon a les comunitats autònomes i un dret reconegut en l'Estatut de Catalunya, i ha afegit que "hem demanat a la ministra que rectifiqui i hi puguin accedir en igualtat de condicions totes les ONG que estan actuant per a finalitats socials en tot l'àmbit territorial d'Espanya".

Aquest any l'Estat repartirà 190 milions d'euros a ONG, a partir de l'assignació econòmica de la casella de l'IRPF, i el 40% de les més de 300 ONG catalanes que l'any passat van demanar les ajudes a partir d'ara es quedaran sense. Madrid es basa en una sentència del 96 en què s'estableix que l'Estat no pot envair competències en afers socials.
Anar al contingut