Chicago

Experts mediambientals alerten que els biocombustibles afavoreixen indirectament l'escalfament global

Una de les associacions científiques més importants del món se suma a les veus crítiques amb els biocombustibles. Per explicar-ho planerament, la seva queixa és que aquests materials estan vestint un sant per desvestir-ne un altre. És a dir, que amb la voluntat d'aconseguir una alternativa ecològica als combustibles contaminants actuals, estan afavorint indirectament l'escalfament global. Segons l'Associació Americana pel Foment de la Ciència, s'estan desforestant milers d'hectàrees de boscos tropicals per plantar-hi cultius per a biocombustibles i, segons les dades, el volum de CO2 que s'allibera a l'atmosfera per la tala de boscos és molt superior a l'estalvi d'emissions pel cultiu i l'ús de biocarburants.

Actualitzat
Els biocombustibles fa temps que generen controvèrsia. Primer se'ls va culpar de l'augment del preu dels aliments, ja que a molts dels cultivadors els sortia més a compte conrear productes i vendre'ls a empreses de biocarburants que continuar amb el seu negoci tradicional.

També se'ls va relacionar amb l'augment de la fam al món. El mateix secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, els va posar com una de les causes, juntament amb el canvi climàtic, del fet que els aliments fossin tan cars que hi hagués gent que no en pogués comprar i es morís de gana.

No hi ha dades concloents en aquest sentit i hi ha veus que fins i tot desmenteixen les afirmacions que s'han fet sobre els biocombustibles. En qualsevol cas, amb la crisi, la tensió sobre el preu dels aliments s'ha rebaixat i sembla que el temps ha fet oblidar la polèmica.

Ara una de les associacions científiques més importants del món ha despertat una altra de les controvèrsies que acompanyen els biocombustibles. En la seva conferència anual, l'Associació Americana pel Foment de la Ciència (AAAS en les sigles en anglès) ha advertit que alguns dels remeis que s'estan aplicant per combatre el canvi climàtic podrien empitjorar la situació.

En el punt de mira hi ha els biocarburants, uns productes que s'havien presentat com una solució però que, segons els científics, estan afavorint l'escalfament del planeta. El motiu: s'estan desforestant milers d'hectàrees de boscos tropicals per plantar-hi cultius per a biocombustibles, com ara la canya de sucre, l'oli de palma o la soja. Aquests conreus es concentren en països tropicals, que són els que tenen les reserves de boscos més importants del món.

Segons les dades fetes públiques al congrés científic a Chicago, el volum de CO2 que s'allibera a l'atmosfera per la tala de boscos és molt superior a l'estalvi d'emissions pel cultiu i l'ús de biocarburants. Els experts mediambientals asseguren que la quantitat de diòxid de carboni que són capaços d'eliminar els boscos equival a uns 40 anys de tota la que genera la combustió dels hidrocarburs i el carbó. Tot i això, des del 2000 la producció mundial d'etanol i biodièsel, els dos biocombustibles més usats, s'ha multiplicat per quatre i per deu respectivament. Al Brasil, principal exportador de la matèria primera per fer biocarburants, els cultius guanyen terreny any rere any a la selva amazònica.
Anar al contingut