Caracas

Expulsen de Veneçuela un eurodiputat del PP que ha titllat Chávez de dictador

Les autoritats veneçolanes han expulsat del país l'eurodiputat espanyol del grup popular Luis Herrero. El polític era a Caracas com a observador del referèndum que ha de decidir si el president Hugo Chávez es pot presentar a la reelecció indefinidament. El Consell Nacional Electoral veneçolà ha demanat al govern l'expulsió d'Herrero, que ha criticat l'ampliació dels horaris de la consulta i ha titllat Chávez de dictador. Segons fonts del PP, l'eurodiputat, que havia estat convidat per l'oposició veneçolana, ha sortit de l'aeroport de Caracas en direcció a São Paolo. El govern espanyol ha reaccionant cridant a consultes el seu ambaixador.

Actualitzat
Herrero, que és a Veneçuela amb altres eurodiputats convidats per l'oposició, hauria criticat la decisió de tancar els col·legis electorals dues hores més tard de l'habitual en el referèndum d'aquest diumenge sobre la reelecció il·limitada del president.

El popular també ha qüestionat que el govern del país respecti els drets humans i la llibertat d'expressió i s'ha felicitat de la unitat de l'oposició, més enllà de qüestions ideològiques.

El Centre Nacional Electoral de Veneçuela ha considerat aquestes paraules una agressió contra l'organisme i el país i per això ha sol·licitat la seva expulsió immediata del país.

La policia ha executat ràpidament la decisió i Herrero ha estat obligat a agafar un vol cap al Brasil sense recollir ni tan sols l'equipatge. Ha estat el també eurodiputat popular Carlos Iturgaiz, que acompanyava Herrero amb una delegació d'observadors europeus, qui ha hagut de recollir-li després les seves pertinences.

Iturgaiz s'ha mostrat consternat i perplex després que el govern de Veneçuela ha expulsat l'eurodiputat del PP i exlocutor de ràdio Luis Herrero per criticar el dispositiu del referèndum.

El govern espanyol crida a consultes el seu ambaixador

El Ministeri d'Exteriors espanyol ha reaccionat a l'expulsió d'Herrero cridant l'ambaixador a Veneçuela, Alfredo Toro Hardy, a consultes. El diplomàtic haurà de comparèixer davant el director general per Iberoamèrica. El ministeri també ha informat que el seu titular, Miguel Ángel Moratinos, està gestionant la situació des del moment en què n'ha tingut coneixement i que pensen presentar una nota de protesta davant el Ministeri d'Afers Estrangers veneçolà.

Per la seva banda, des de les files de PP s'ha demanat al govern espanyol que la crida a consultes de l'ambaixador d'aquest país a Espanya vagi acompanyada d'una protesta "formal, dura i molt clara".
Anar al contingut