Vic

Diversos municipis d'Osona prohibeixen escampar purins en cap de setmana

Els ajuntaments de diversos municipis d'Osona han prohibit escampar purins els caps de setmana. Quan s'acosta el cap de setmana, a partir de dijous, no deixen regar els camps amb aquests sucs per evitar molèsties de males olors als forasters. Els alcaldes al·leguen que cal fer compatibles l'activitat ramadera i la turística. Però ramaders i restauradors de la comarca d'Osona no veuen de la mateixa manera aquesta normativa dels pobles sobre els purins.

Actualitzat
L'ordenança sobre els purins ha obert el debat al municipi de Collsuspina. Els ramaders del porcí de Collsuspina aprofiten el dimecres per carregar la seva cisterna de purins i escampar-los pels camps. La nova ordenança de l'Ajuntament prohibirà que es puguin abocar de dijous a diumenge. Així es volen evitar les pudors durant el cap de setmana per no perjudicar la clientela de les fondes i les cases de turisme rural.

Reticències dels ramaders

Però alguns ramaders no hi estan pas d'acord. És el cas de Josep Ollé, un ramader que alerta que la nova ordenança pot afectar la bona convivència. "Dóna peu a que aquesta gent que tenen la casa a Collsuspina, que vénen de Barcelona o d'altres llocs, que només hi són el cap de setmana, si et veuen llançar purins puguin anar a l'Ajuntament. Per anar bé tots seria millor que no hi hagués aquesta ordenança perquè això pot crear problemes entre veïns i pagesos."

La posició dels alcaldes

L'alcalde de Collsuspina, Josep Maria Girvent, que també és ramader, afirma que l'ordenança vol fer compatibles la pagesia i la restauració: "Pensem que perquè se'ns respecti com a productors que som i com a pagesos també hem de ser nosaltres respectuosos amb els altres. Una manera de ser respectuosos amb els altres és ordenar una mica una part de la nostra activitat, com és l'abocament de fems i purins."

Els hostalers i restauradors, a favor

A Collsuspina, un poble de 300 habitants, hi ha una dotzena de ramaders i deu establiments dedicats a l'hostaleria. Els restauradors donen suport a l'Ajuntament. "La normativa de l'Ajuntament la veig bé, i ho fa perquè sóc hosteler. Hem de conviure tots dos, l'hoteler i el ramader", ha indicat Josep Maria Comelles.

Tant els ramaders com l'alcalde creuen que n'han de tornar a parlar i demanar l'opinió del Consell Comarcal d'Osona i de la Generalitat.
Anar al contingut