Madrid

Zapatero: "No sé quan veurem la llum al final del túnel"

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha comparegut davant el Congrés dels Diputats per explicar les mesures i l'estratègia de l'executiu davant la crisi econòmica actual i l'increment de la taxa d'atur. Zapatero ha reconegut que Espanya ha entrat en recessió i que les constants fluctuacions de l'economia fan difícil preveure "quan podrem veure la llum al final del túnel". I és que, segons el cap de l'executiu espanyol, "ningú dubta que ens trobem davant de la pitjor recessió de caràcter global de la història recent, i encara no hem tocat fons".

Actualitzat
Els més de tres milions d'aturats, les dificultats de les famílies per pagar les hipoteques, la dependència energètica i els problemes de liquiditat de les pimes són les preocupacions principals de l'executiu, que intentarà en tot moment mantenir les prestacions d'atur sigui quina sigui la taxa de desocupats.

Les mesures adoptades pel govern espanyol no donaran fruits fins, almenys, a finals d'any. Malgrat això, la caiguda de l'euríbor i de la inflació i la devolució avançada de l'IVA i dels impostos per tenir un habitatge han de contribuir i contribuiran a millorar la situació d'autònoms i famílies.

Un segon aspecte és aconseguir que els bancs injectin capital i donin crèdits a les pimes i als consumidors per reactivar així l'economia. Per això, s'ha posat damunt la taula un paquet de fons de l'Estat per donar liquiditat als bancs i que els bancs en donin a la societat. És el fons més important de la història, segons ha dit el president del govern espanyol.

José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat a les comunitats autònomes, als ajuntaments, als treballadors, als empresaris, als sindicats, a les famílies i als grups parlamentaris col·laboració per poder superar la difícil situació per la qual passa el país. El president del govern espanyol s'ha compromès a comparèixer periòdicament davant la cambra per explicar les mesures adoptades pel govern i els resultats que donen les iniciatives ja aprovades.

1.500 milions d'euros de l'administració, a la despesa social

Un dels resultats que haurà d'explicar té a veure amb una de les mesures que ha anunciat al Congrés per mirar de donar un respir a la situació dels aturats i els que més pateixen la crisi. Zapatero, en concret, ha anunciat un pla de contenció de la despesa de l'administració que divendres aprovarà el Consell de Ministres. Seran 1.500 milions d'euros que es reduiran de la despesa ordinària de tots els ministeris i l'administració de l'Estat per poder-la destinar a despesa social.

La compareixença de Zapatero pot seguir-se minut a minut a través d'aquest portal des de les 16.30 h.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut