Barcelona

Els pares de les afectades per la vacuna del papil·loma aconsegueixen que se certifiqui que estaven sanes

Les famílies de les nenes hospitalitzades per possibles efectes adversos de la vacuna contra el virus del papil·loma humà han demanat un certificat per demostrar que estaven sanes. I ho han aconseguit. Els pares de les menors han pres aquesta decisió després que la companyia farmacèutica que ha fabricat la vacuna ha descartat qualsevol relació entre la immunització i els efectes adversos. Les nenes, les van vacunar la setmana passada de la segona dosi i poc després de la inoculació es van trobar malament, van tenir convulsions i van perdre el coneixement.

Actualitzat
Segueixen ingressades les dues nenes de València que van tenir convulsions poques hores després de rebre la vacuna contra el càncer de coll d'úter. El lot de la vacuna que se'ls va subministrar s'ha immobilitzat com a mesura preventiva, però mentrestant s'investiguen les causes del malestar físic de les nenes, i una d'elles podria ser que les noies tinguessin alguna patologia no detectada.

Els experts assenyalen que, sempre que es fa una vacunació poblacional massiva de qualsevol tipus de vacuna, és inevitable l'aparició d'altres malalties, que aquella persona hauria tingut igualment tant si s'hagués vacunat com si no. El cas de les noies de València, doncs, podria tractar-se d'una d'aquestes casualitats.

Sanofi Pasteur, la companyia farmacèutica que fabrica la vacuna administrada a les noies, ha descartat "en principi" una relació directa entre l'administració d'aquest medicament i els possibles efectes adversos que han patit les noies. És per això que familiars han demanat al metge que atén les menors un certificat que confirmi que totes dues estaven perfectament sanes abans de rebre la vacuna.

El Conseller de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Manuel Cervera, ha confirmat que les dues menors hospitalitzades estaven "aparenment sanes" abans de rebre la vacuna del papil·loma humà, i que no tenien "cap constància d'una malaltia prèvia". Tot i així, Cervera ha dit encara els fan estudis radiològics complets.

Les nenes, de 14 anys, són a l'Hospital Clínic de València i una és a la unitat de cures intensives, on es troba "estable dins la gravetat". L'altra és en una habitació i evoluciona favorablement.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut