Guantánamo

El corresponsal de Catalunya Ràdio Xavier Vilà, dels primers que ha entrat a Guantánamo

Catalunya Ràdio ha entrat al centre de detenció de Guantánamo dues setmanes després que el president Obama en va decretar el tancament en el termini d'un any. El corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, Xavier Vilà, ha sentit en primera persona el clamor dels detinguts confinats -alguns durant set anys- i ha conversat amb el màxim responsable militar d'una instal·lació que s'ha convertit en un símbol de la decadència nord-americana pel que fa a la defensa dels drets humans.

Actualitzat
El corresponsal Xavier Vilà ha estat al Camp Delta, on hi ha gran part de les instal·lacions i que acull el centre de detenció de presoners, repartits avui dia entre els camps 4 -on hi ha els reclusos menys perillosos-, el camp 5 -el mòdul de màxima seguretat- i el camp 6 -concebut com de seguretat intermèdia, però millorat d'acord amb el concepte de seguretat màxima després d'una revolta l'any 2006 al camp 4, seguida de tres suïcidis.

En una entrevista en exclusiva al comandant en cap del centre de detenció de Guantánamo, l'almirall D. Thomas ha afirmat al corresponsal de Catalunya Ràdio que no sap què és el "waterboarding" o simulació d'ofegament, una tècnica que la CIA reconeix que ha utilitzat almenys tres cops l'any 2003 contra detinguts presumptament involucrats en els atemptats de l'11 de setembre del 2001 a Nova York i Washington.

L'almirall Thomas ha afirmat: "He estat aquí vuit mesos i li puc assegurar, amb tota franquesa i autoritat, que no hi ha tortura, aquí a Guantánamo. No hi ha res que passi aquí que no estaria orgullós d'ensenyar a la meva mare, als meus fills o a ningú. Conduïm la nostra feina de manera segura i humana."

Pel que fa al nombre exacte de detinguts que hi ha a hores d'ara a Guantánamo, l'almirall Thomas s'ha negat a confirmar-li la dada de 242 presos, i s'ha enrocat en una resposta: "Uns 245".

Sigui quin sigui el nombre exacte de reclusos, Xavier Vilà ha pogut comprovar les condicions amb què s'hi estan. La seva experiència es pot escoltar a través dels reportatges de la sèrie "Els secrets de Guantánamo" que emet aquesta setmana a Catalunya Ràdio i que també podeu escoltar a través d'aquest portal.

"Els secrets de Guantánamo"
Primer reportatge. Visita al Camp Delta (9 de febrer)
Segon reportatge. El desgast psicològic dels presoners (10 de febrer)
Tercer reportatge. Les perspectives de futur dels reclusos (11 de febrer)
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut