Madrid

El PP presideix la comissió d'investigació sobre el presumpte cas d'espionatge polític a Madrid

La comissió d'investigació sobre la trama d'espionatge a la Comunitat de Madrid ha quedat sota la tutela del PP. El Parlament madrileny ha triat, amb 77 vots a favor i 53 en contra, el diputat popular Benjamín Martín Vasco per presidir el grup que haurà d'investigar el presumpte cas d'espionatge. El PSOE i Esquerra Unida han intentat fins a l'últim instant que aquest càrrec fos per a Inés Sabanés, portaveu d'IU. La composició final inclou cinc membres del Partit Popular, tres de socialistes i un d'IU. Els nou membres es reuniran tres cops per setmana, dilluns, dimecres i divendres, fins al 28 de febrer per mirar d'aclarir els fets. Si no arriben a cap conclusió, la investigació es podrà prorrogar un mes més.

Actualitzat
La comissió d'investigació de l'Assemblea de Madrid per la presumpta trama d'espionatge a la Comunitat ja està constituïda. Consta de nou membres, cinc del PP, tres del PSOE i un d'IU, i el seu president és el diputat popular Benjamín Martín. Socialistes i Esquerra Unida volien Inés Sabanés per a aquest càrrec, però els populars s'han mostrat inflexibles.

El PSOE és qui hi ha proposat Sabanés per garantir "la transparència i la claredat de la investigació", però pel PP la vicepresidenta de la cambra, Cristina Cifuentes, ho ha rebutjat amb l'argument que darrere la proposta hi havia una "voluntat política". A més, ha assegurat que no respecta les regles establertes per la Junta de Portaveus per a aquesta legislatura.

Els nou membres es reuniran els dilluns i els dimecres en sessions de matí i tarda, i els divendres només al matí, fins al 28 de febrer, prorrogable a un mes més. Totes les persones a les quals se sol·liciti la seva compareixença, tindran obligació d'assistir a la reunió de la comissió d'investigació.

Acusacions mútues

La presumpta trama d'espionatge s'ha conevrtit en una arma entre govern i oposició a l'Assemblea de Madrid. L'oposició acusa el govern d'Esperanza Aguirre de falta de transparència per a aquest cas. Al seu torn, Aguirre contraataca assegurant que l'espionatge polític és marca de la casa del PSOE i afegeix que "de 1984 a 1995 va funcionar un gabinet d'espionatge, el creador del qual va haver de dimitir com a ministre de Defensa i després va haver de dimitir com a vicepresident del govern per haver espiat de rei en avall".

El líder del PP, Mariano Rajoy, no està cridat de moment a comparèixer a la comissió d'investigació que s'ha creat aquest divendres a la Comunitat de Madrid per tal d'aclarir la suposada trama d'espionatge a alts càrrecs. El PSOE diu que no demanarà la compareixença de Rajoy però sí la de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruíz-Gallardón; el vicepresident regional, Ignacio González, i el conseller de la Presidència, Justícia i Interior, Francisco Granados.

La suposada trama d'espionatge s'ha relacionat amb la disputa interna per al control del PP. El partit, que en un principi va començar a esclarir els fets, finalment va suspendre la investigació. La fiscalia també va anunciar una investigació del cas.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut