Barcelona

Publiquen dues novel·les inacabades i inèdites de l'escriptor Pere Calders

Un projecte de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut d'Estudis Catalans ha permès descobrir dues novel·les inacabades de Pere Calders. "La marxa cap al mar" i Sense anar més lluny" són dues obres que aporten una nova perspectiva sobre l'escriptor perquè gairebé sempre se'l relaciona només amb els contes. Pel que fa a l'estil, en destaca el detallisme, la ironia, l'humor i un llenguatge molt precís.

Actualitzat
El director del projecte, el catedràtic de Literatura Catalana de la UAB Jordi Castellanos, ha explicat que "Sense anar tan lluny" comença abruptament perquè es calcula que falten sis pàgines del principi. "És estrany", diu Castellanos, que Calders deixés inacabada aquesta obra tan avançada, en què els personatges estan totalment modelats però no té l'acció central que l'autor mai va escriure. L'obra es creu que és de finals dels anys seixanta i analitza els diversos comportaments dels indis quan els americans intenten canviar la seva dieta fent que aprofitin el peix del mar.

L'altra obra descoberta, "La marxa cap el mar" és, segons Jordi Castellanos, un "joc de ciència-ficció", fruit del xoc cultural que va tenir Calders en tornar a Catalunya després de dues dècades d'exili a Mèxic. Les seixanta pàgines mecanografiades d'aquesta novel·la expliquen el nou projecte d'una fundació nord-americana que vol crear un "parc temàtic" en tres pobles del Vallès -batejats per Calders Burgdabans, Araburg i Burgdesprés- on els habitants han de viure com abans, el present o el futur per a gaudi dels visitants.
Anar al contingut