Berlín/Roma

Merkel exigeix al Papa que condemni la negació de l'holocaust

La cancellera alemanya Angela Merkel està molt descontenta amb l'aixecament de l'excomunió a diversos bisbes lefebvrians. Un d'ells és el britànic Richard Williamson, que va negar l'existència de les cambres de gas i, també, que als camps de concentració hi van morir sis milions de jueus. Ell parlava d'unes 300.000 persones. Per això, Angela Merkel ha exigit al papa Benet XVI que deixi clar que el Vaticà condemna qualsevol negació de l'holocaust. La Santa Seu hibha respost i ha assegurat que el Pontífex ha expressat més d'una vegada la seva fervorosa condemna a les posicions negacionistes.

Actualitzat
Angela Merkel no acostuma a fer consideracions sobre qüestions de caràcter religiós, però segons ella mateixa ha dit, en aquest cas "és diferent", perquè de "la decisió del Vaticà" en podria sorgir la idea que l'holocaust pot ser negat". Un altre punt afegit és que Joseph Ratzinger és alemany i, per tant, la seva posició té un condicionament rellevant en una qüestió tan delicada.

El portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha respost als neguits de la cancellera. Les condemnes de Benet XVI a "les declaracions negacionistes de l'holocaust no han pogut ser més clares". "El pensament del Papa sobre el tema de l'holocaust van ser expressats amb molta claredat a la Sinagoga de Colònia el 19 d'agost del 2005; al camp de concentració d'Auschwitz al maig del 2006; a l'audiència pública del maig i a la del 28 de gener passat", ha assegurat Lombardi.

El motiu de la polèmica

El motiu d'aquesta situació es remunta a uns deu dies enrere. El Pontífex va aixecar l'excomunió a tres religiosos lefebvrians. També al bisbe britànic Richard Williamson. Ell és el motiu de la incomoditat la comunitat jueva i del govern alemany. Williamson va negar que existissin les cambres de gas i que les víctimes de l'holocaust fossin tantes com es deia.

El portaveu de la Santa Seu ha assegurat que les excomunions "no tenen res a veure amb la legitimació de les posicions negacionistes de l'holocaust". Joseph Ratzinger els va aixecar l'excomunió en un "gest de misericòrdia".
Anar al contingut