Barcelona

L'escriptor Michael Connelly rep el Premi Carvalho de novel·la negra

L'escriptor nord-americà Michael Connelly ha rebut aquest vespre el IV Premi Pepe Carvalho, en reconeixement a la seva trajectòria i a l'ús que fa de la novel·la policíaca. Connelly s'ha mostrat especialment satisfet que el seu personatge, el detectiu Harry Bosch, també hagi arribat als lectors de l'estat espanyol. Amb el Premi Pepe Carvalho, el certamen literari vol fer un reconeixement especial als autors nacionals i internacionals de trajectòria reconeguda en l'àmbit de la novel·la negra. El Premi Pepe Carvalho representa un homenatge a la memòria de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán i el seu cèlebre detectiu.

Actualitzat
És un dels reis indiscutibles de la novel·la negra. I l'Ajuntament de Barcelona ho ha volgut reconèixer concedint a Michael Connelly el Premi Carvalho. De la mateixa manera que Manuel Vázquez Montalbán va construir part de la seva obra al voltant de la figura de Pepe Carvalho, els llibres de Connelly també estan lligats a un altre inspector complex, torturat i amb un llarg historial d'amors fallits. El seu nom, Harry Bosch.

Michael Connelly va decidir que volia ser escriptor mentre llegia els llibres de Raymond Chandler. Abans, però, va treballar de periodista a un diari de Los Angeles, justament la ciutat on s'ambienten les tretze novel·les que protagonitza el detectiu Bosch. En la més recent, "El observatorio", el robatori d'un estrany material radioactiu estimula la por de les autoritats a un possible atac terrorista. Al final del llibre, una conclusió: sovint, la veritat s'amaga darrere de les aparences més òbvies.

Connelly ha agraït el guardó Pepe Carvalho i s'ha felicitat que el personatge de Harry Bosch, protagonista de catorze de les seves 21 novel·les, també hagi arribat a Catalunya. Connelly ha dit que el guardó no és per a ell, sinó per a la seva obra i, concretament, per al seu personatge Harry Bosch, al qual ha dedicat unes paraules de lloança: "Harry Bosch té un seguit de característiques pròpies; creu que sempre ha de fer el millor, allò correcte i, al final del dia, tenir la sensació que ha fet tot el possible. En definitiva, el que vol és ser capaç de viure amb ell mateix", ha explicat l'escriptor.

Amb el Premi Pepe Carvalho, el certamen literari vol fer un reconeixement especial als autors nacionals i internacionals de trajectòria reconeguda en l'àmbit de la novel·la negra. El Premi Pepe Carvalho representa un homenatge a la memòria de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu.

Una placa en record de Manuel Vázquez Montalbán

Manuel Vázquez Montalbán té, des d'avui, una plaça al barri on va néixer. A tocar de la Rambla del Raval, el vianant es trobarà amb fotografies i frases de l'escriptor barceloní, que va morir fa cinc anys. A la inauguració hi han assistit familiars i amics, i potser més d'un ha pensat que la plaça Vázquez Montalbán, de formigó, i en un dia gris com el d'avui, seria un bon escenari per al personatge més popular de l'escriptor, Pepe Carvalho. Un detectiu que posa nom al premi amb què arrenca la Setmana de la Novel·la Negra de Barcelona.
Anar al contingut