Barcelona

La Generalitat reclama que TVE demostri la diversitat cultural de l'Estat en un canal de TDT

La Generalitat vol un canal de TVE en català. Segons ha declarat el secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, Televisió Espanyola "la paguem entre tots i en canvi només serveix per potenciar una de les cultures que hi ha a l'Estat". L'Objectiu seria que aprofitant les opcions que ofereix la TDT, TVE creés un canal en català, i també en la resta de llengües cooficials que hi ha a Espanya. El govern considera que si l'Estat volgués mostrar la diversitat cultural i lingüística com una riquesa i no com una cosa que "sovint viu com un conflicte" seria fàcil convèncer els gestors de la televisió pública.

Actualitzat
La Generalitat defensa que amb l'aparició de la TDT hi hagi un canal de Televisió Espanyola (TVE) en català, i també en la resta de llengües cooficials que hi ha a Espanya. El secretari de Mitjans de Comunicació defensa que seria una eina a favor de la cultura que permetria compartir les diverses manifestacions culturals i lingüístiques que conviuen a Espanya, i no entendre-les com "una anomalia i un accident d'un territori".

Mundó lamentat que des de l'Estat i la televisió pública "no s'acaba d'entendre, o no es veuen amb forces d'explicar a tots que la diversitat cultural és una riquesa i no el contrari". "TVE la paguem entre tots, i en canvi només serveix per potenciar una de les cultures que hi ha a l'Estat", ha declarat.

Raons polítiques en els problemes entre TV3 i Canal 9

Pel que fa a les emissions de Televisió de Catalunya al País Valencià, el secretari de Mitjans de Comunicació ha reiterat la postura del govern català. Segons Mundó, el fet que encara no s'hagi fet efectiva la reciprocitat d'emissions entre les emissores públiques de Catalunya i el País Valencià -TV3 i Canal 9- "només s'explica per raons polítiques". Els dos governs han assegurat diverses vegades que ja hi ha un acord, verbal, entre ells i que estan a l'espera que el Ministeri d'Indústria aprovi la modificació d'un reial decret que permeti tenir un nou canal múltiple al País Valencià. L'exministre d'Indústria Joan Clos ha fet arribar els treballs previs a la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, i l'únic pas que resta és l'aprovació al Consell de Ministres, segons Mundó.

Actualment, Canal 9 ja s'emet a Catalunya, però no passa el mateix amb TV3 a la comunitat veïna. Mundó ha assegurat que el govern ha fet tot el possible per aconseguir la reciprocitat i que no hi ha problemes tècnics, sinó que es tracta d'"un tema de voluntat dels governs".

De fet, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha proposat a la Generalitat Valenciana avançar-se i signar per escrit l'acord verbal que mantenen, però encara no han rebut una resposta afirmativa. "No es pot explicar a la gent que tinguem l'oportunitat de veure canals de qualsevol punt d'Europa i Amèrica i en canvi sigui impossible veure la dels nostres veïns", ha assenyalat Mundó.

Tancament de repetidors

Una de les maneres de veure TV3 al País Valencià havia estat a través dels repetidors de l'entitat Acció Cultural del País Valencià (ACPV), però estan sent tancats. Mundó ha qualificat d'"absolutament inadequat que el govern valencià hagi promogut el tancament de repetidors i hagi imposat sancions" a ACPV. "No ho compartim i creiem que és afegir-hi tensió", ha remarcat.

Pel secretari de Mitjans de Comunicació, la solució passa per aconseguir finalitzar el procés de l'acord, ja que aquestes qüestions s'allunyen de l'assumpte i interessen poc als ciutadans. "No entenem per què hi ha gent que se sent incòmoda quan té l'oportunitat d'augmentar la seva oferta televisiva", ha afirmat.
Anar al contingut