Girona

Polèmica a Girona perquè el Col·legi d'Arquitectes ha perforat la façana de la seva seu, un edifici protegit

La ciutat de Girona viu aquests dies una polèmica al voltant d'una exposició organitzada pel Col·legi d'Arquitectes. A la façana de l'edifici on es fa l'exposició, un edifici que està protegit, s'hi han fet unes perforacions, sense el permís de Patrimoni, per penjar-hi uns plafons. El Col·legi ja ha rebut una amonestació.

Actualitzat
Els ciutadans i turistes que aquests dies passin per la plaça de la Catedral de Girona tenen una atracció afegida: a l'edifici del costat de la catedral, la Pia Almoina, hi podran veure uns immensos plafons que reprodueixen les diferents propostes guanyadores dels premis d'Arquitectura. Es tracta de la seu del Col·legi d'Arquitectes de Girona, que ha organitzat una exposició agosarada que té la intenció d'acostar l'arquitectura a la ciutadania.

La idea ha estat tan agosarada, però, que és objecte de crítiques, ja que per penjar les fotografies s'ha hagut de foradar la façana de pedra de l'edifici, que està protegit. Ha estat precisament la Comissió de Patrimoni de Girona la que ha expressat més malestar per la qüestió, fins al punt que ha actuat d'ofici i ha amonestat el Col·legi. El director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Miquel Sitjar, ha explicat que, tot i tenir el permís de l'Ajuntament, els arquitectes no van demanar el de Patrimoni, indispensable per a qualsevol actuació, "per petita que sigui", en una edifici catalogat com un bé cultural d'interès nacional.

Sitjar ha afirmat que en aquest cas es tracta d'una actuació "agressiva" que "no hauríem aprovat", i han instat la Direcció General de Patrimoni a revisar el procés i veure si cal obrir un expedient sancionador. Sitjar ha afegit que el president del Col·legi ja "s'ha disculpat" amb la Comissió per no haver buscat la seva aprovació en el projecte i ha assegurat que la bona relació que sempre han tingut totes dues institucions hi continuarà sent.

Per la seva banda, Jaume Torrent, membre de la junta directiva del Col·legi, ha afirmat que es tracta d'"unes petites perforacions que corresponen a una instal·lació provisional" i ha afegit que quan aquesta actuació finalitzi el Col·legi "procedirà a fer una reestructuració acurada de la façana".
Anar al contingut