La Paz

El "sí" guanya en el referèndum constitucional de Bolívia, però es confirma la divisió del país

Els primers resultats confirmen el triomf del "sí" en el referèndum constitucional de Bolívia. La nova Carta Magna hauria estat aprovada per més del 60% dels vots, segons els sondejos, però el rebuig del text a les cinc regions autonomistes torna a evidenciar la divisió del país. Tot i això, el president Evo Morales ja ha proclamat la refundació de Bolívia. El país ha viscut una jornada electoral tranquil·la i amb una alta participació, que s'ha acostat al 90%, segons algunes ràdios del país. Més de 3,8 milions de bolivians estaven cridats a les urnes en el primer referèndum constitucional per aprovar o rebutjar les principals polítiques d'Evo Morales.

Actualitzat
El referèndum sobre la nova Constitució a Bolívia ha confirmat la divisió del país. Ha guanyat el "sí", però només amb el 60% dels vots, un percentatge inferior al que esperava el president, Evo Morales. A banda d'això, i com s'esperava, les províncies opositores de la part oriental i tropical de Bolívia, l'anomenada "mitja lluna", han rebutjat el text.

Sense esperar els resultats oficials, el president Evo Morales ha celebrat el triomf del seu projecte indigenista i ha proclamat la refundació de la república. La Carta Magna, a més, obre la porta a un segon mandat de Morales. "Aquí comença la nova Bolívia, la igualtat i la dignificació dels bolivians", ha proclamat Morales davant la multitut que s'aplegava a la plaça Murillo de La Paz per celebrar l'aprovació de la nova Constitució.

Pel que fa a l'oposició, ja ha demanat "un gran pacte nacional" per revisar el text, ja que es considera legitimada per l'ampli triomf del "no" als departaments autonomistes enfrontats amb el govern de La Paz, Santa Cruz, Beni, Pando i Tarija, a més de Chuquisaca, on també hauria guanyat el "no", tot i que de manera ajustada. Els resultats oficial trigaran encara uns dies.

Calma i alta participació

Tot i els conflictes que s'havien produït en el procés d'elaboració de la Constitució, Bolívia ha votat aquest diumenge el text en una jornada marcada per la calma i l'alta participació. Segons els mitjans de comunicació del país, un 90% dels 3,8 milions de bolivians inscrits han acudit a les urnes.

El text aprovat reconeix autonomies regionals i ètniques, preveu la nacionalització dels recursos naturals i reimpulsarà la reforma agrària, uns canvis que per Morales suposen una "refundació de Bolívia".

En canvi, pels detractors, sobretot dels departaments de Santa Cruz, Beni, Tarija i Chuquisaca, amb aquesta reforma contitucional es trenca el principi d'igualtat a favor dels indígenes i no es garanteix una autèntica descentralització autonòmica. Els opositors han denunciat aquest diumenge irregularitats en les votacions, tot i que els 300 observadors internacionals no han comunicat incidències.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut