Barcelona

El temporal de vent amaina després de fer set morts i provocar destrosses i problemes de mobilitat arreu de Catalunya

La situació està normalitzada a Catalunya després del temporal de vent excepcional que ha afectat el país. Per primera vegada, el Departament d'Interior ha activat la fase d'alerta del pla de Protecció Civil pel temporal de vent, amb ratxes que han superat els 200 quilòmetres per hora. Els bombers han fet més de 1.600 sortides des de divendres. El vent ha causat set morts a Catalunya: quatre nens a Sant Boi, dos homes a la Palma de Cervelló i Abrera i, divendres, una dona a Barcelona. En total, 12 persones continuen ferides però evolucionen positivament. La península també ha patit el temporal, que ha deixat quatre morts a Galícia, Alacant i Burgos.

Actualitzat
El temporal ha causat la mort de set persones a Catalunya. La forta ventada s'apunta com la causa de la mort d'una dona a Barcelona a qui li ha caigut a sobre una paret, al districte 22@. També han mort quatre nens en un camp de beisbol de Sant Boi de Llobregat quan el vent n'ha ensorrat la grada, i un home a la Palma de Cervelló en caure-li un pi al damunt quan estava ajudant a retirar arbres de la calçada. A Abrera, un altre home ha mort per la caiguda d'un arbre. En total són 12 les persones que continuen ferides tot i que evolucionen favorablement. Es tracta de 7 nens i 2 monitors de Sant Boi de Llobregat i de tres ferits greus més: un home de Barcelona ingressat a l'Hospital del Mar amb una fractura de pelvis, un nen de Valls amb fractura frontal i un home de la Palma de Cervelló, que ha resultat ferit en caure-li un arbre mentre estava realitzant tasques de neteja al seu municipi.


Les ratxes de vent han superat els 200 quilòmetres per hora en alguns punts del territori, com ara a Portbou. A Bonastre, al Baix Penedès, i a la Llacuna, a l'Anoia, han arribat fins als 170, i a Núria els vents han superat els 162 quilòmetres per hora. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que el temporal de vent anirà amainant durant la nit de dissabte a diumenge.


Destrosses a tot Catalunya

Els efectes de les ventades s'han deixat notar en molts pobles amb branques trencades, arbres que han caigut i motocicletes i semàfors per terra. Segons informen els bombers, han fet 1.600 sortides. A Sant Vicenç dels Horts, un arbre ha caigut sobre una casa, n'ha trencat la teulada i ha causat ferides lleus a una dona. A Salt, el vent també ha provocat que s'hagin desprès algunes teules i part d'una façana. Molts centres educatius catalans van resultar afectats per destrosses materials i alguns no podran obrir les portes aquest dilluns. Aquest és el cas de l'escola de Santa Margarida de Montbui i d'altres centres de l'Anoia i les comarques lleidatanes i tarragonines. Els Serveis Territorials del Departament d'Educació elaboren un informe per determinar el nombre d'escoles afectades i el valor econòmic dels danys.

A Barcelona, l'Ajuntament ha decretat el pla bàsic d'emergència municipal, i s'han rebut més de 4.800 trucades relacionades amb els danys del temporal. En un altre mercat, el de l'Estrella del barri de Gràcia de Barcelona, les ràfegues han fet caure les claraboies del sostre i han hagut de desallotjar-lo. Al recinte de la Fira de Barcelona, també s'han hagut de desallotjar els operaris que treballaven per desmuntar el Saló Bread & Butter. Diversos locals de Barcelona han vist com es trencaven les vidrieres per la força del vent. Hi ha una vintena de ferits de diversa consideració a la ciutat. A Bellaterra, la UAB ha estat desallotjada després que el temporal ha arrencat una desena d'arbres i ha fet un ferit.

El vent també ha bufat amb molta força a les comarques de Tarragona. A Vila-seca, ha fet caure una grua de la construcció sobre una casa situada al carrer de Mossèn Lluís Batlle i ha obligat a desallotjar-la com a mesura de prevenció. A Tarragona, un voluntari de Protecció Civil ha resultat ferit lleu quan retirava un cartell publicitari que amenaçava de caure. A banda d'això, la majoria de sortides dels bombers són per retirar arbres que han caigut i altres elements de les façanes i de mobiliari de la via pública.

A Tortosa, el fort vent ha provocat que es desprenguessin les plaques del sostre d'una gasolinera, que han acabat tombant un assortidor. I a l'Ametlla de Mar, la forta llevantada ha provocat que la població s'hagi quedat sense llum durant una hora. A Bonastre s'ha declarat un incendi forestal que ha cremat 50 hectàrees de terreny i ja està controlat, tot i que el vent ha dificultat la feina dels equips d'extinció.

A Girona han hagut d'evacuar més d'un centenar de passatgers que anaven a bord del cremallera de Núria després que han caigut arbres a la via i han afectat la catenària. A Figueres s'han pogut estrenar com a capital de la cultura catalana però han hagut de suspendre la sardana aèria que tenien prevista quan feia deu minuts que l'havien començat. A la Catalunya Nord, el temporal de vent ha deixat la zona a les fosques. A Perpinyà hi ha hagut ratxes de 184 quilòmetres per hora que han obligat a desallotjar nombroses zones comercials i a suspendre el transport públic urbà i interurbà.

Talls de trànsit, elèctrics i a les vies

La xarxa viària ha registrat incidències en diversos punts. La C-17 ha estat tres hores tancada i el vent fins i tot ha afectat trams de la Ronda de Dalt. També es van haver de tallar diverses vies a diferents punts de Catalunya i continua tallat l'accés al monestir de Montserrat per carretera a causa d'esllavissades.

Les fortes ventades han afectat el subministrament elèctric de fins a 150.000 habitatges, tot i que a darrera hora d'aquest dissabte la xifra ha baixat a 100.000 cases. Pals de la llum per terra i comerços a les fosques n'han estat les conseqüències. Durant tota la jornada, Fecsa-Endesa ha rebut centenars de trucades sobre incidències i la companyia preveu que no es podrà restablir totalment el servei fins dilluns al matí.

Segons informa Renfe, aquest diumenge s'han aixecat les limitacions de velocitat que s'havien establert com a mesura de seguretat en els serveis de l'AVE entre Barcelona i Madrid. Només una línia, la de Barcelona-Reus-Móra d'Ebre, continua afectada pels danys causats pel temporal de vent, segons que ha informat la companyia ferroviària. La situació a la resta de vies està normalitzada. Aquest dissabte els retards van afectar algunes línies de Rodalies per la caiguda d'arbres, sobretot a Barcelona i Tarragona. Les línies 4 i 7 de Rodalies i els trens de llarga distància que uneixen Barcelona amb València han estat els principals afectats, i alguns dels viatgers s'han traslladat per carretera.

A Barcelona, un arbre va caure sobre les vies del Trambaix i va obligar a interrompre'n el servei. A més, es va haver d'aturar el cremallera de Núria i els funiculars de Gelida i Vallvidrera. El temporal també ha obligat a tancar algunes estacions d'esquí, com Vallter.

La Conselleria d'Interior assegura que tot plegat ha estat una situació molt excepcional i defensa la seva gestió de l'emergència. Afirmen que van avisar amb temps i que tampoc no es podia fer gaire res més contra els elements.

El vent també assota la península

A gairebé tot l'estat també s'ha patit el fort vent, però sobretot al nord de la península. El temporal ha provocat importants destrosses. El vent ha sumat quatre víctimes mortals. Un guàrdia civil ha mort en caure-li un arbre a sobre a Burela, a Lugo. En un altre poble d'aquesta província, a Vilalba, un home ha mort cremat a casa seva per un curtcircuit. A Alacant, un home ha perdut la vida aixafat sota un mur al poble d'Aigües de Busot. La quarta víctima és una dona, a Burgos.

I al sud de França, el temporal també ha causat la mort de tres persones i ha afectat el subministrament elèctric de milers de llars.

Consulta totes les imatges del temporal que ens heu fet arribar.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut