Barcelona

Monzó i Pujol: "La cultura catalana passa per un moment crític"

L'escriptor i periodista Quim Monzó i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol han coincidit a alertar que la cultura i la llengua catalanes passen per "un moment crític". Monzó s'ha mostrat profundament preocupat per la situació que travessa el català a l'actualitat, mentre que Pujol ha volgut deixar oberta la porta a una pròxima "remuntada".

Actualitzat
"La cultura catalana està en decadència. La immersió lingüística no existeix. El català s'està convertint en un dialecte del castellà i els llibres en català no es venen." És la visió contundent i crítica sobre l'estat de la llengua i la cultura catalanes de l'escriptor i periodista Quim Monzó.

També ha afirmat que el català actua com a "calc" del castellà i hi ha el perill "que la gent acabi parlant, com ja comença a passar, una barreja de català-castellà i que d'això se'n digui bilingüisme". I ha ironitzat sobre les sancions als periodistes que no dominen la llengua dient que, si se'ls imposessin sancions, "ja no ens faria falta el finançament, m'apunto a recollir els calés". Monzó ha expressat aquestes opinions durant un esmorzar de feina convidat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol a l'Hotel Majestic de Barcelona.

L'expresident ha matisat aquesta visió i ha dit que tot i que ens  trobem en un moment crític, hi ha motius per estar esperançats. "Què fem bé, què va pujant? Doncs fem bé una pila de coses, i això és el que voldria subratllar jo perquè els qui vulguin s'apuntin a "la remuntada de la segona part, perquè a més no és veritat que estiguem 2-0, estem més aviat 4-2", ha conclòs Pujol.

Pujol ha rebatut Monzó pel que fa a la immersió i ha assegurat que ha funcionat "molt bé" a molts llocs de Catalunya, i ha posat com a exemple la situació del barri barceloní del Raval, en què els joves entenen el català. Amb tot ha reconegut que el català corre perill per l'arribada de la immigració, la sentència del Tribunal Constitucional, però també pel "cansament" dels catalans.

Jordi Pujol ha analitzat també el recentment aprovat Consell de les Arts i ha valorat positivament iniciatives com els primers premis Gaudí, abans de considerar que són dues de les coses que alimenten l'esperança.

El mal ús en els mitjans de comunicació


L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i l'escriptor Quim Monzó han coincidit tots dos en el mal ús del català en els mitjans de comunicació catalans, sobretot en els públics, i han demanat més esforç als professionals.
Anar al contingut